Vrste masaža

Termin ”masaža” nastao je od arapskog termina ”mas” koja ima značenje – pritiskanje. Termin ”masaža” prvi su izgovorili Francuzi, 1813. godine. Smatra se da je korišćenje masaža staro isto koliko i čovečanstvo.

Jer, kada se javi osećaj bola ili otečenosti, svako nesvesno počne da trlja tu regiju. Među prvima su tragovi o primeni nekog tipa masaža koji datiraju od pre 3 milenijuma, u Indiji i Kini.

Metoda lečenja pritiskanjem, nekada ali i sada je veoma aktuelno u Kini, gde se primenjuje kako tradicionalna masaža, tako i drugi tipovi tretmana pritiskanjem – shiatszu ili akupunktura.

Pripadnici drevnih mediteranskih naroda su isto tako praktikovali različite vrste masaža kao postupak lečenja i od njih je potekla takozvana sportska masaža.

Da bi masaža imala efekta, najosnovniji uslovi treba da budu ispoštovani – sto za masažu treba da ima meku podlogu i čist prekrivač od platna, sobna temperatura 22 – 24 stepena. Izuzev regije koja se tretira masažom, preko osobe koja se masira treba da stoji platno, a masažu može da obavlja samo lice koje je stručno za to.

Masaže imaju nekoliko podela. U prvu podrazumevamo klasičnu ručnu masažu, gde ubrajamo najaktuelnije tipove masaža – medicinska ili sportska. Pomenuta tehnika je dokazano bez premca kada treba ukloniti osećaj bola.

Limfna drenaža isto tako spada u vrstu ručnih masaža. Od pomoći je kod ljudi kojima je narušena cirkulacija i telesna masa – veliki višak kilograma. Ova masaža ima zadatak da pomogne u uklanjanju celulita i cirkulaciji limfe.

Zadatak vezivno tkivne masaže je transformisanje kolagena vezivnog tkiva – hrskavica, tetiva, ligament, potkožna tkiva…

Kineske masaže se dele na akupresurne i punktopresurne. Moć punktopresure je da obrada čak četrnaest meridijas tačaka – pritiskanjem pomoću prstiju ili kineskog štapića. Akupunktura deluje na pojedine tačke tela pomoću iglica.

Poslednji tip su masaže refleksnih tačaka – na primer stopala i dlanovi. To pomaže u izlečenju različitih bolesti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation