Vrste čajeva

Od pamtiveka se zna koliko su čajevi lekoviti. Čajevi raspolažu polifenolima, pigmentima i eteričnim uljima, koji umanjuju negativno dejstvo peroksida u telu.
Broj osnovnih vrsta čajeva je 4, a razlikuju se samo u načinu obrađivanja.

Nadaleko čuven i jedan od najrasprostranjenijih je Camellia sinensis čiji je odmaćeni naziv – zeleni čaj. Njegova obrada se vrši pomoću pare, radi očuvanja enzima koje sadrži. Posle procesuiranja parom, sledi sušenje na vazduhu, jer se na taj način izbegavaju fermentacija i oksidacija, zadržava se zelena boja listova kao i ono čime raspolaže – vitamini A, B2, B12, C i E, mnoštvo minerala i tragovi elemenata. Ima neprevaziđenu moć u detoksikaciji, deluje antikancerogeno i protiv hepatitisa. Jedina mana zelenog čaja je ta što ukus postaje slabiji posle jedne godine.

Beli čaj je nazvan po srebrno – belim dlačicama koje možete videti na površini zatvorenih pupoljaka ove biljke. Tradicionalna kineska medicina smatra ga fenomenalnim sredstvom za lep izgled i dug život. Obiluje katehinom i zato pomaže u preventivi šećerne bolesti i pojedinih bolesti srca. Kožu čini otpornijom na UV zrake.

Crni čaj je isto tako veoma tražen. Ima nešto jači ukus i u odnosu na druge čajeve najviše obiluje kofeinom, zato ga neki ljudi konzumiraju umesto kafe. U njemu se nalazi mnogo antioksidanasa kao i flavonida. Snaga ukusa i svežine ovog čaja zadržava se godinama. U Japanu se smatra da redovno konzumiranje ovog čaja pospešuje cirkulaciju.

Oolong čaj po ukusu podseća više na zeleni, nego na crni čaj iako se po nekim osobinama razlikuje i od crnog i od zelenog čaja. Ovaj čaj možete kuvati više puta koristeći isto lišće. Drugo što ovaj čaj izdvaja od ostalih je to što će svakim narednim kuvanjem ukus biti sve bolji.
Postoji mnogo čajeva koji se upotrebljavaju svuda u svetu, ali postoje 2 definitovno najzastupljenija čaja.

Skoro svako ima čaj od kamilice kod kuće. Ovaj čaj je pomoćnik kod problema sa probavom i bolovima u stomaku.

Čaj od šipka ima okrepljujuću moć. Pomoći će da se rasanite i biće Vam toplije posle jedne šolje ovog voćnog čaja.
I čajevi od lipe, nane, koprive ili kadulje su među najomiljenijim i raspolažu blagotvornim dejstvima koja su telu neophodna.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation