Vitamin D

Drugi nazivi za vitamin D su: antirahitični vitamin i kalciferol.
Nijedna hrana ne sadrži dovoljno D vitamina.

Koža sadrži provitamine, koji se, kada nastupe ultravioletni zraci pretvaraju u vitamin D. Jetra stvara zalihe D vitamina i sa tog mesta telo ga troši u skladu sa potrebama.Postoji više vrsta provitamina.

Vitamin D se ubraja u sterole, inače visokomolekularni alkohol. Moguće ga je napraviti putem sinteze.

Vitamin D se deli na D1 (životinjsko poreklo) i D2 (biljno poreklo). Ovaj vitamin je u obliku kristala, nema boju niti aromu. Otopiće se na približno 115 stepena Celzijusovih.

Rastvara se u okolini masti, ulja, i organskih rastvarača. U kiselinama će se jednostavno razgraditi, a odoleće visokoj temperaturi, alkalijima i sredstvima oksidacije.

Zašto je koristan vitamin D?

– metaboliše kalcijum i fosfor
– važan je za razvoj kostiju
– doprinosi izlečenju od konjuktivitisa
– važan je u resorpciji vezano za ove faktore

Manjak vitamina D

Bolest rahitis je rezultat manjka vitamina D u organizmu. Najpre dolazi do smekšavanja i krivljenja kostiju, te do pogrešnog razvitka zuba. Takođe, manjak ovog vitamina može da rezultira i grčevima u celom telu.

Višak vitamina D

Ponekad se dešava da u telu ima previše ovog vitamina zbog korišćenja mnogo proizvoda koji obiluju vitaminom D u cilju lečenja. To ćete prepoznati ako ste izgubili apetit, nemate redovne stolice, osećate malaksalost, tokom noći ste jako žedni, učestalo mokrite. Da biste izbegli ove probleme, istovremeno unosite hranu koja sadrži mnogo vitamina A ili pijte i dodatke i jednog u drugog vitamina jednako.

Gde se nalazi vitamin D?

Ljudska koža sadrži vitamin D u formi provitamina. Naći ćete ga u:
– morskoj ribi: tuni, sardini, haringi, bakalaru
– žumancetu
– margarinu
– maslacu
– svinjskoj jetri i slično.

Doze svakodnevnog unosa

Prevremeno rođenim bebama savetuje se 1400 IJ, maloj deci 700 IJ, odraslima 300 do 600, trudnim ženama i ženama koje doje – 600 do 2000 IJ. U jednom miligramu vitamina D nalazi se 40 000 IJ.

Da li je vitamin D toksičan?

Toksičan je za decu u dozi preko 18000 IJ i za odrasle ljude u dozi preko 20000 u slučaju kontinuiranog dugoročnog unosa.

Treba znati

Ako živite u gradu ili sredini gde je vazduh veoma zagađen, na jelovnik uvrstite više namirnica koje sadrže mnogo vitamina D.
Delovanje ovog vitamina je najpotpunije uz kalcijum, fosfor, holin, vitamin A i vitamin C.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation