Vitamin D pomaže kod plućnih bolesti

Osim toga što je vrlo bitan za blagostanje organizma, za kosti, zube, nervni sistem, vitamin D udružen sa antibioticima saveznik je u borbi sa tuberkulozom.

Britanski naučnici su došli do zaključka da veće količine vitamina D, kada se uzimaju pored antibiotika, omogućavaju ljudima koji boluju od tuberkuloze brži oporavak.

Vitamin D se rastvara u mastima i važan je u zaustavljanju zapaljenskih procesa unutar organizma, tako što umanjuje oštećenja tkiva pluća i pritom, čini da bolesnik mnogo kraće širi zarazu.

Vitamin D ne utiče loše na učinak antibiotika koje bolesnik uzima istovremeno, pa zato grupa londonskih naučnika smatra da se kombinacijom D vitamina i antibiotika može lečiti i upala pluća, sepsa i druge plućne infekcije.

Ljudi oboleli od tuberkuloze lečili su se helio ili fototerapijom, još od ulaska u devetnaesti vek. Bolesnicima se savetovalo što je moguće više izlaganja suncu, a zna se da se D vitamin unutar organizma proizvodi kada čovek boravi na suncu.

Dodatnim istraživanjima u terapiji za pacijente koji boluju od tuberkuloze, grupa britanskih naučnika je došla do definitivnnog zaključka da korišćenje D vitamina ubrzava lečenje od ove bolesti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation