Vitamin B6 – Pirodoksin

Vitamin B6 pripada grupi B kompleksa. Ključna odlika mu je ta da se jednostavno topi u vodi. Njime su obuhvaćeni spojevi piridoksal, piridoksamin i piridoksin.

Vitamin B6 je od velikog značaja za funkciju imunog sistema, a ima ulogu i u prenosu nervnih impulsa i sintezi crvenih krvnih zrnaca.

Za njegovo postojanje se saznalo 30 – ih godina dvadesetog veka, pri ispitivanju sklonosti ishrane kod pacova, a za njegovo otkriće zaslužan je mađarski naučnik Paul Gyorgy. Nedugo zatim vitamin se izolovao i otrkriveno je postojanje njegovih dveju formi.

B6 vitamin je važan radi funkcije enzima i razgradnje belančevina u organizmu, a neophodan je i kod deobe ćelija.
Mnoge osobe, nevezano za godine i životnu dob neretko imaju suviše malu količinu B6 vitamina u organizmu, naročito dame koje koriste pilule za kontracepciju. Slično je i sa trudnim ženama, ljudima koji boluju od šećerne bolesti ili oboljenja creva.

Na blaži manjak B6 vitamina ukazuju: pojava akni, blažih kožnih upala.
Na drastičniji manjak ovog vitamina ukazuju: prisustvo nesanice, mučnine, depresije, nervoze i zamora.

Pravilna ishrana trebalo bi da Vam obezbedi optimalnu količinu piridoksina. U bananama, smeđem pirinču, orašastim plodovima i kukuruzu nalazi se mnogo B6 vitamina.
Pri termičkim obradama namirnica i odlaganju u zamrzivač, količina ovog vitamina postaje mnogo manja, u pojedinim namirnicama se čak prepolovi.

Ljudima koji nemaju dovoljno B6 vitamina savetuje se konzumiranje multivitaminskih dodataka minimum jednom na dan. Važno je znati da dugotrajno uzimanje ovih dodataka ponekad uzrokuje blagi tip zavisnosti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation