Vitamin B5 – Pantotenska kiselina

Vitamin B5, drugom rečju pantotenska kiselina pripada grupi B kompleksa i topi se u vodi. Isto kao i drugi vitamini B kompleksa, B5 reguliše energiju, opstanak crvenih krvnih zrnaca, antitela, žuči i transport nervnih impulsa.

Vitamin B5 se odlikuje nestabilnošću, pa se u današnje vreme stvara isključivo sintetički. Kiselina je uljane forme i u žutoj boji, a zbog toga što se otapa u vodi čovekov organizam nema sposobnost da ga sačuva.

Raznoliki multivitamini – kapsule, tablete i gelovi su izvor vitamina B5. Osobama koje su starije od devetnaest godina savetuje se unos od 5 mg na dan, a za mlađe 3 – 4 mg na dan.

Takođe, izvor B5 vitamina su i iznutrice, pivski kvasac, ćureće meso, kukuruz, losos, orah, grašak, jaje, sočivo. Dok se hrana procesuira, vitamin B5 propada. Kombinaciju vitamina B5 i kalcijuma ćete pronaći u specijalizovanim radnjama.

Dešava se da previše unosa vitamina B5 dovede do neželjenih efekata. Svakako bi bilo poželjno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete sa konzumiranjem B5 vitamina. Važno je reći da konzumiranje ijednog vitamina B kompleksa duži vremenski period može da poremeti međusobnu ravnotežu drugih vitamina. Savetuje se da ne izuzimate nijedan vitamin.

Previše pantotenske kiseline ponekad dovodi do dijareje, a potpuno odsustvo pomenute kiseline još uvek nije primećeno kod čoveka, mada ima pojedinačnih pojava u slučaju da čovek potpuno gladuje. Znaci za to su povraćanje, stomačni bolovi, infekcija disajnih kanala, depresija i nedovoljno spavanja.

U slučaju da ste pod terapijom antibioticima, tetraciklinima ili se lečite od Alchajmerove bolesti, morali biste da pitate svog lekara da li da uzimate ovaj vitamin.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation