Vitamin B2 – Riboflavin

Riboflavin, iliti vitamin B2 daje doprinos kada se sintetiše energija iz ugljenih hidrata, masti i belančevina. Neretko, pripisujemo mu i uticaj na disanje ćelija i rast. Utiče u metaboličkim procesima čitavog organizma.

Važan je za zdravlje sluzokože, noktiju, kose, kože, a neophodan je radi stvaranja crvenih krvnih zrnaca, hormona štitne žlezde kao i adrenalinske žlezde. Važan je za nerve,kao i za oči.

Koristi se u vidu soli koje se tope u prisustvu vode, neretko u vidu narandžasto – žutog praška. Kada se rastopi unutar vode, rastvor postaje žut. Sportistima i ljudima koji svakodnevno potroše mnogo energije potrebne su veće količine riboflavina.

Svakodnevni unos pomenutog vitamina trebalo bi da otprilike iznosi 1,2 mg. Po procenama, za muškarce 1,3 mg na dan, a za žene 1,1 mg. Trudnice bi morale da povećaju tu količinu na između 1,4mg i 1,6 mg na dan.

Dobar izvor ovog vitamina naći ćete u iznutricama (bubrezima, jetri), jajima, ribi, siru, mleku, kvascu, zelenom povrću i žitaricama sa ljuskom. Brokuli obiluje B2 vitaminom i svakako se savetuje na jelovniku. Ovo povrće treba da skladištite u prostoru koji je hladan i mračan, zato što Sunčeva svetlost loše deluje na ovaj vitamin.

Sportisti i ljudi koji rade teške fizičke poslove imaju manjak B2 vitamina, ali se to može pojaviti i kod zavisnika od alkohola i kod starijih ljudi. Znaci koji ukazju na manjak B2 vitamina su kožni osipi u vidu ljuski, male rane unutar usta i na uglovima usta, crvenilo i bol u jeziku i svrab u predelu očiju.

U dodacima ishrani nalazi se znatno veća količina B2 vitamina nego što čovekovom telu zaista treba. Na prvom mestu se savetuje zdravija ishrana, a tek posle eventualno korišćenje pomenutih dodataka ishrani.

Slučajevi trovanja B2 vitaminom događaju se vrlo retko. Svetlo žuta mokraća ponekad ukazuje na to da je u organizmu više B2 vitamina nego što bi trebalo. Istraživanja su dovela do zaključka da ni doza od 400 mg na dan nije dovela do neželjenih pojava.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation