Vitamin A – Beta karoten

Ovaj vitamin je prvi čije se postojanje otkrilo. Vitamin A je neophodan radi zdravlja očiju, kože, kose, grla, za dobar napredak zuna i kostiju i dobre funkcije disajnog i probavnog sistema.

Čovekov oranizam ima sposobnost samostalne proizvodnje vitamina A – iz beta karotena. Beta karoten je naziv karotenoida koji je u vidu pigmenta prisutan u svim biljkama. Koža skladišti beta karoten i kada je potrebno preobražava ga u A vitamin.

Neupotrebljene doze beta karotena za organizam ima antioksidansno dejstvo i pospešuje funkciju imunog sistema. To se dešava u slozokoži želuca i creva.

Zahvaljujući A vitaminu, imuni sistem pojačava imunost na infekcije, snižava rizik od nekih kancerogenih bolesti i infarkta, a takođe snižava i nivo holesterola.

Vitaminom A u najvećoj meri obiluju pomorandže kao i žuto voće i povrće. I u raštici, kelju, maslacu i iznutricama se nalazi mnogo ovog vitamina.

Uzimanje dodatne količine ovog vitamina nije preporučljivo. Vitamin A se deponuje unutar masnih naslaga i skladišti u telu tokom dužeg vremena.

U proseku, preporučljive doze potrebne za svaki dan možete da unesete i pomoću multivitaminskih proizvoda.
Nepravilna ishrana ili hronične bolesti (za koje je karakteristično smanjenje apsorpcije masti) uzrokuju manjak ovog vitamina u organizmu.
Kod ljudi koji su dugo u procesu lečanja od kožnih oboljenja kao i kod onih koji unose previše ovog vitamina, neretko se javlja hipervitaminoza A.

Usled suviše velikog prisustva vitamina A u organizmu, moguće tegobe su: glavobolja, mučnina, koža se ljušti u vidu peruti, dolazi do problema sa vidom, uvećava se slezina ili jetra.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation