Vežbe za ledja

Vežbe za leđa su veoma važne jer su leđa stub celog tela. Radeći ove vežbe učinićete da bol u leđima koji možda imate nestane ili bar da se smanji. One deluju i na bol koji se javlja u vratu.

Ako mnogo sedite u toku dana, neophodno je da radite vežbe za leđa. Ovo je bitno iz razloga što dugo nepravilno i dugo sedenje utiče na leđa kao i na samo držanje.

Retki su oni koji sede pravilno, odnosno kod kojih je kičma u pravilnom položaju 8 sati na primer dok se za kompjuterom. Zato su vežbe za leđa odlično rešenje.

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da vežbe radite pravilno i oprezno da ne bi došlo do povrede. Ove vežbe najbolje je da radite u teretani. Ono što možete uraditi sami za sebe bez odlaska u teretanu jeste da što više pešačite, trčite, vozite bicikl ili odete na plivanje koje je odlično za leđa. Ovo praktikujte tri puta nedeljno po pola sata do sat dnevno. To će biti dovoljno.

E sad, kada je reč o vežbama u teretani , jedna od vežbi izvodi se ovako: umete šipku malo širu od širine ramena dok stojite pravo , znači kičma je prava. Onda počnete da se savijate u kolenima i u isto vreme se naginjete napred. Pritom je važno da kičma ostane prava. Nju nikako ne smete da savijate. Kada se malo spustite, vratite se u početni položaj.

Još jedna vežba koju možete uraditi je da postavite jednu nogu da naslone na klupu, a druga noga je na podu kao oslonac. Ako vam je desna noga oslonac onda u desnoj, onda u desnoj ruci držite i teg. Leđa treba da budu paralelna sa podom i da budu ravna. Na početku ruka u kojoj držite teg treba da bude ispružena. Onda počinjete da teg vučete na gore. Kad podignete teg skroz do gore, odnosno ruka ostane savijena u laktu, zadržite je tako u tom položaju pa je vratite u početni položaj.

Jedna vrlo bitna i korisna vežba za leđa su zgibovi. Uhvatite se za šipku sa obe ruke malo šire od vaših ramena. Onda podižete svoje telo ka gore do visine vaše brade. Zadržite telo u ovom položaju par sekundi pa se vratite u početni položaj. Ovo ponavljajte što više puta možete.
Ova vežba nije nimalo laka ali je jako dobra kako za vaša leđa, tako i za ramena i za celo telo. Najbitnije je da pravilno radite ovu vežbu a sa vremenom ćete povećati i broj ponavljanja.

Kada počnete sa vežbanjem budite istrajni, nemojte odustajati i sigurno ćete ojačati vaša leđa, što će vam sigurno mnogo značiti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation