Vežbe za ispravljanje kičme

Kriva kičma, javlja se najčešće kao posledica nepravilnog sedenja ili hodanja, odnosno uopšteno nepravilnog držanja tela. U zavisnosti u kom je delu kičma iskrivljena i na koji način, zavisi i opšta mogućnost i način njenog ispravljanja. Ispravljanje kičme je moguće postići odgovarajućim vežbama i to vežbanje daje najefikasniji učinak kada se sprovodi u što ranijem periodu života, kada su iskrivljenja kičme ujedno i najčešća.

Kada je kičma iz svog pravilnog položaja i pravca iskrivljena u levo ili desno, takva iskrivljenost se naziva skolioza. Dok se iskrivljenost unapred ili unazad, naziva kifoza.

Vežbe za ispravljanje skolioze:

Vežba 1:
Potrebno je da čučnete na ravnu i udobnu površinu i da unutrašnju stranu tela naslonite na kolena. Ruke ispružite napred i celim telom se istežite na stranu, u suprotnom smeru od onog u kome vam je kičma iskrivljena. To znači da ako vam se kičmeni stub iskrivio u desno, treba da se istežete u levo, dok je istezanje u desno, potrebno ukoliko vam se kičmeni stub iskrivio u levo.

Vežba 2:
Sedite na istu podlogu za vežbanje, tako da ste samo zadnjicom oslonjeni na nju. Noge podignite od podloge što možete više u vis, tako da su skupljene i rukama se istežite prema onom stopalu, koje je suprotno od strane na koju vam se kičma iskrivila.

Vežbe za ispravljanje kifoze:

Vežba za ispravljanje savijenosti napred:
Stanite uspravno i stavite šake jednu na drugu, tako da su u položaju iza vaših leđa, iznad zadnjice. Savijajte telo unazad kroz istezanje, koliko god možete. Pogotovo zabacujući ramena unazad. Ponavljajte ovakvo istezanje više puta učestalo.

Vežba za ispravljanje savijenosti unazad:
Sedite na podlogu za vežbanje, tako da su vam noge ravno ispružene ispred i stopla skupljena. Vrhovima prstiju, pokušavajte da dohvatite vrhove stopala, savijajući i istežući se prema napred. Ostanite u tom krajnjem položaju par sekundi i ponovite istezanje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Ravan stomak
Kako smršati brzo
Vežbe za stomak
Kako se rešiti celulita
Vežbanje kod kuće
Kako skinuti salo sa stomaka
Kako najbrže skinuti stomak
Kako dobiti mišićnu masu
Saveti za trbušnjake
Kako smršati
Otarasite se bolova u leđima zauvek: 3 vežbe za preporođenu kičmu!
Ovo je 5 odličnih vežbi za vitak struk do leta
Post navigation