Vežbe za ispravljanje kičme

Kriva kičma, javlja se najčešće kao posledica nepravilnog sedenja ili hodanja, odnosno uopšteno nepravilnog držanja tela. U zavisnosti u kom je delu kičma iskrivljena i na koji način, zavisi i opšta mogućnost i način njenog ispravljanja. Ispravljanje kičme je moguće postići odgovarajućim vežbama i to vežbanje daje najefikasniji učinak kada se sprovodi u što ranijem periodu života, kada su iskrivljenja kičme ujedno i najčešća.

Kada je kičma iz svog pravilnog položaja i pravca iskrivljena u levo ili desno, takva iskrivljenost se naziva skolioza. Dok se iskrivljenost unapred ili unazad, naziva kifoza.

Vežbe za ispravljanje skolioze:

Vežba 1:
Potrebno je da čučnete na ravnu i udobnu površinu i da unutrašnju stranu tela naslonite na kolena. Ruke ispružite napred i celim telom se istežite na stranu, u suprotnom smeru od onog u kome vam je kičma iskrivljena. To znači da ako vam se kičmeni stub iskrivio u desno, treba da se istežete u levo, dok je istezanje u desno, potrebno ukoliko vam se kičmeni stub iskrivio u levo.

Vežba 2:
Sedite na istu podlogu za vežbanje, tako da ste samo zadnjicom oslonjeni na nju. Noge podignite od podloge što možete više u vis, tako da su skupljene i rukama se istežite prema onom stopalu, koje je suprotno od strane na koju vam se kičma iskrivila.

Vežbe za ispravljanje kifoze:

Vežba za ispravljanje savijenosti napred:
Stanite uspravno i stavite šake jednu na drugu, tako da su u položaju iza vaših leđa, iznad zadnjice. Savijajte telo unazad kroz istezanje, koliko god možete. Pogotovo zabacujući ramena unazad. Ponavljajte ovakvo istezanje više puta učestalo.

Vežba za ispravljanje savijenosti unazad:
Sedite na podlogu za vežbanje, tako da su vam noge ravno ispružene ispred i stopla skupljena. Vrhovima prstiju, pokušavajte da dohvatite vrhove stopala, savijajući i istežući se prema napred. Ostanite u tom krajnjem položaju par sekundi i ponovite istezanje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation