Vaspitanje dece

Roditeljstvo jeste jedna od najlepših stvari u životu, ali je i najveća odgovornost. Sigurno Vam je namera da svoje dete vaspitate u karakternu osobu sigurnu u sebe, a to je za svaku pohvalu.

Sa time treba početi još u ranom detinjstvu, jer je detinjstvo temelj života svakog čoveka.

Posvetite svom detetu dovoljno vremena. Nemojte dozvoliti da Vas u tome sputaju poslovne i druge obaveze: dete ne voli osećaj da roditelj nema dovoljno vremena za njega jer se oseća zapostavljeno na neki način, a i ako niste pored njega kada je potrebno dete se može oteti kontroli i poći lošim putem, a tada će biti kasno da reagujete. Ništa nije preče od deteta.

U svakom slučaju, dete vidi uzor u Vama, kakav god da ste roditelj. Ako ste pušač, dete neće ozbiljno shvatati Vaše apele da je pušenje štetno. Ne možete tražiti od deteta da bude drugačije od Vas.

Treba da imate nadzor u detetove aktivnosti – kontrolišite njegove ocene, tražite da Vam pokaže kontrolne zadatke. Treba da znate koja su interesovanja Vašeg deteta, sa kim je u društvu. To svakako ne znači da treba da uhodite svoje dete i pratite mu svaki korak, ali jednostavno, trudite se da budete na oprezu, a da pritom ne ”gušite” dete. Važno je imati kontrolu da biste znali pravilno da postupite ako neko loše utiče na Vaše dete.

Kao što znamo, sva deca idu u školu. Mnogo vremena Vaše dete provodi ili će provoditi u školi. Tamo je mnogo različitih ljudi, od kojih nemaju baš svi dobre namere, neki čak i vrbuju decu za razne loše stvari. Ako između Vas ima poverenja, dete će Vam sve ispričati. Podstičite ga na to. Takođe, obavezno mu pomažite oko školskih obaveza, ali ne tako što ćete Vi umesto njega pisati domaće zadatke, već tako što ćete mu pomoći da napiše i preslišati ga.

Kazne danas nisu dozvoljene i svaka kazna, svrstava se u nasilje. Zbog toga danas ima mnogo drske, razmažene, bezobrazne dece i tinejdžera, a među tinejdžerima nisu retki ni delinkventi. Kada dete zasluži, kaznite ga, ali mu kasnije recite da ste to uradili za njegovo dobro i da bi uvideo svoju grešku.Dete treba da zna da kazne ne bi bilo da nije uradilo nešto pogrešno. Ali svakako, trudite se da ga pohvalite i nagradite za sve dobro što uradi (dobre ocene, rezultati na sportskim takmičenjima i tome slično).

Imajte na umu jednu stvar – deca su mali ljudi sa svojim dečijim brigama, problemima, osećanjima i tako dalje. To znači da ih treba saslušati sa uvažavanjem, pitati da li imaju neki problem i ako da – kakav i da mu pomognete. Tako će dete znati da je punopravan član porodice i to će pomoći u građenju njegovog samopouzdanja i poverenja na relaciji – roditelj – dete.
Ako imate problema sa supružnikom, nemojte pred detetom da se svađate, raspravljate, galamite i tome slično. Takve stvari ostavljaju traume, a deca koja ih dugo trpe rastu u nesigurne ljude, a Vi to svakako ne želite, zar ne?

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation