Urastanje dlaka

Urasle dlačice su benigni poremećaj kože koji se često može videti kod tinejdžera i odraslih ljudi. Najčešće se javljaju na obrijanim oblastim, kao što su lice, vrat, pazuh, noge, i prepone. Prepoznaju se kao mala, crvena ispupčenja koja su često izazvana nepravilnim brijanjem ili depilacijom. Ako se ne reše, mogu dovesti do infekcija kože.

Urastanje dlaka se dešava kada se oštar vrh dlake presavije unazad ili bočno počne da raste u kožu. Imaju tendenciju da budu češće u oblastima gde su grublje dlake, poput bikini zone u žena i brade i vrata kod muškaraca. Generalno, urasle dlake su medicinski bezopasne, ali mogu dovesti do ožiljaka, prebojenosti i raznih infekcija kože.

Dlaka koja je skraćena isuviše blizu koži stvara oštar vrh koji može lakše probušiti kožu i izazvati urastanje. Neodgovarajuće brijanje je glavni uzrok uraslih dlačica, a ostale metode uklanjanja dlaka, kao depilacija i nošenje uske odeće, mogu samo da pogoršaju situaciju.

Simptomi urasle dlake uključuju svrab i osetljivost na tim oblastima. Urasle dlake mogu dovesti do zapaljenske reakcije, što izaziva crvena ili roze ispupčenja na koži. Ponekad je dlaka jedva vidljiv u centru zapaljenske kvržice. Ta ispupčenja počenju da se javljaju nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon uklanjanja dlačica i pogoršavaju se kako dlake rastu.

Iako se urasle dlake u većini slučajeva izleče sama od sebe i spontano izbace napolje nakon naprsnuća kvržice, u težim slučajevima preporučuje se tretmani kremama, antibioticima, ali i medicinsko uklanjanje urasle dlake. Takođe, postoji i tretman uklanjanja laserom, ali se najbolji rezultati mogu postići sa kombinovanim terapijama. Konsultovanje lekara koji je specijalizovan za dermatologiju je neophodno za optimalno lečenje težih slučajeva.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation