Upoznajte Bijelo Polje

Bijelo Polje je gradsko naselje u kontinentalnom delu severa Crne Gore. Ima jako dobar geografski položaj jer kroz ovaj grad prolazi pruga Beograd-Bar a nalazi se i magistralnom putu koji ide od Beograda ka moru. Bijelo Polje je smešteno u dolini kroz koju protiče reka Lim. Ime je dobilo upravo po tom polju koje je nekada bilo puno cveta bele rade.

Istorija

Dosadašnja arheološka istrživanja su pokazala da je ova oblast bila naseljena još za vreme neolita. U neposrednoj blizini pronadjeno je nekoliko kamenih sekira koje datiraju

Iz vremena 5000 g pre nove ere. Takodje je pronadjeni ostatci mterijalne kulture koji potiču iz bronzanog doba 2000 g. pr. n. ere. Mnoga proučavanja su pokazala da su ti proizvodi ostatci Ilirskih plemena koji su živeli u tim krajevima. Na osnovu iskopavanja u samom gradu postoje dokazi da je tu postojala jedna Rimska naseobina na obali Lima u samom centru grada. Pretpostavlja se da je to bio Municipijum, Rimski grad iz 2 veka.

O tome svedoči rimski novčić cara Probusa i nadgrobne ploče iz 2-3 veka.

Turizam

Bijelo Polje se nalazi na 720 m nadmorske visine okruženo visokim planinama, smešteno uz obalu mistične reke Lim. U njegovoj neposrednoj blizini na 24 km od grada nalazi se najlepša pećina u Crnoj Gori. Djalovica pećina duga je 17,5 km i smestena je u Djalovića klisuri. Pećina ima mnogo hodnika, kanala i dvorana i ima u budućnosti veliki turistički potencijal.
Ukoliko zovete nekog u Bijelo Polje potrebno je da koristite broj 084 kao pozivni za taj grad.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation