Upala mokraćnih kanala

Ozloglašena bakterija Esherichia coli najčešći je uzrok upale mokraćnih kanala. Ovaj problem češći je kod ženskog pola, nego kod muškog.

Problem akutne infekcije pogodi 20 – 30 odsto pripadnica nežnijeg pola minimalno jedanput u godini. Problem hronične upale mokraćnih puteva nailazi nekoliko puta u toku godine.

Znaci da imate upalu mokraćnih puteva:

1. peckanje dok mokrite
2. veoma često mokrite
3. neprijatan osećaj pritiska na mokraćni mehur
4. donji deo leđa i stomaka Vas boli
5. u mokraći uočavate krv, a prethodno niste jeli cveklu.

Hronična upala mokraćnih puteva: odgovarajuća terapija su antibiotici. Ali savet stručnjaka je da se pre početka terapije, pomoću antibiograma identifikuje bakterija koja je izazvala upalu.

Svakako, savetuje se uzimanje što više tečnosti (minimalno 2l – voda za piće ili čaj). Mleko, gazirani napici i zaslađeni sokovi nisu preporučljivi zato što bubrezima stvaraju još veće opterećenje.

Nemojte sedeti na hladnim mestima: stepenicama, betonu, pokisloj travi. Uvek se obucite adekvatno vremenu, bez mnogo kratke garderobe.

Kada osećate potrebu da odete u WC, uradite to bez odlaganja.

Što se tiče lične higijene, treba se tuširati ili kupati jednom do dvaput na dan. Češće ili ređe kupanje ili tuširanje šteti zdravlju.

Konzumirajte što više brusnice, odlična je pomoć u lečenju ovog problema, a i kao preventiva.

Ako jednom na dan pijete antibiotik, idealno vreme za to je pre nego što legnete da spavate. Tako će izlečenje brže doći.
Upala mokraćnih puteva, ako se ne leči, može da dovede do brojnih komplikacija. Zato se obratite lekaru što pre ako osećate bilo koji od označenih simptoma.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation