Upala jajnika

Upala jajnika predstavlja najčešći ginekološki problem koji se javlja kod svake druge žene makar jednom u životu. Razlog tome je što skoro svaka bakterijska infekcija koja se desi u genitalijama može dospeti do unutrašnjih reproduktivnih organa, odnosno materice i jajnika. Širenju infekcije dodatno pogoduje i oslabljen imunitet, naročito u zimkom perodu, pa je osnovni savet da se u hladnijim danima oblačite toplije. Toplota posebno prija jajnicima i jajovodima.

Osim infekcija, sklonost ka čestim upalama ima veze i sa genetikom. Takođe, bitno je i seksualno ponašanje, jer prilikom nezaštićenih seksualnih odnosa partneri razmenjuju svoju bakterijsku floru. Tako može doći do infekcije hlamidijom ili nekim drugim bakterijama, koje idu do grlića materice i jajnika. Još jedan uzrok su i određene ginekološke intervencije, kao što su abortus ili porađaj, nakon kojih takođe može doći do upale. Pojedine infekcije organa koji se nalaze u blizini unutrašnjih reproduktivnih organa takođ mogu biti uzrok infekcije. Najrizičnije su infekcije mokraćne bešike, debelog creva, ili vrlo često slepg creva koje se nalazi neposredno kod desnog jajnika.

Simptomi akutne upale jajnika su najčešće napetost i jak bol u donjem delu stomaka. U malo težim slučajevima javljaju se povišena temperatura i malaksalost. Bol koji se javlja se najčešće od donjeg stomaka širi ka preponama i nogama. Drugi bitan simptom je pojava pojačanog sekreta, ali ovo ipak ne može sa sigurnošću da ukaže na pojavu upale jajnika. Zato najčešće samo uzimanje brisa iz vagine nije dovoljno za otkrivanje praviog uzroka zapaljenja. Kod hroničnih upala jajnika, ovi simptomi nekad nisu toliko izraženi, a bol i sekreta gotovo da nema.

Jako je bitno da se upala jajnika leči na vreme, jer u krajnem slučaju može dovesti do težih posledica koje mogu biti trajne, kao što je sterilitet u najgorem slučaju. Zato je važno da, čim primetite simptome koji ukazuju na upalu, obratte se ginekologu. Ne uzimajte lekove na svoju ruku, najbolje je da lečenje sprovede ginekolog nakon detaljnog pregleda, analize krvne slike i brisa. Terapija antibioticima koju će prepisati lekar je dugotrajan proces, koji se ne sme prekidati na svoju ruku, kad primetite da nema više simptoma.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation