Trudničke mučnine – pobedite ih ishranom

Trudnoća je prirodno stanje tokom kojeg bi žena trebalo da se oseća dobro, i fizički i psihički. Međutim, ima i onih žena koje se sve vreme bore s mučninom, zatvorom, anemijom, hemoroidima… Većina ovih tegoba može lako da se reši korigovanjem ishrane i izbacivanjem teške hrane.

Jedna od najčešćih trudničkih tegoba je gorušica. Najčešće se javlja u drugoj polovini trudnoće zbog opuštanja mišića koji zatvara želudac. On se opušta zbog toga što plod u stomaku raste. Zato dolazi do vraćanja delimično svarene hrane i želudačne kiseline u jednjak, što se najčešće manifestue potrebom za podrigivanjem i peckanjem u jednjaku.

Da bi izbegli ove tegobe, jedite malo, ali često. U ishranu ubacite ovsene pahuljice i šargarepu, jer ublažavaju želudačnu kiselinu. Izbegavajte začinjenu hranu, slatkiše, gazirane sokove i previše kafe.

Kao posledica povećanja težine u trudnoći, često se u nogama javljaju bolni grčevi. Da bi ste ih ublažili, jedite banane, koje sadrže dosta kalijuma, mleko i mlečne proizvode jer su bogati kalcijumom, kao i grašak, soju, orahe i plodove mora, koji su dragocen izvor magnezijuma koji ublažava grčeve.

Anemija je često sastavni deo svih devet meseci trudnoće, a nju uzrokuje nizak nivo hemoglobina. Zadatak hemoglobina je da prenosi kiseonik kroz organizam. Za anemiju su karakteristični umor, bledilo kože, malaksalost i česte glavobolje. Zato je potrebno organizmu obezbediti ,,gorivo’’ kako bi mogao da stvara dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Jedete namirnice bogate gvožđem kao što su crveno meso, spanać, pasulj, sočivo, integralni hleb i testenine. Povećajte unos svežeg voća i povrća koji organizmu obezbeđuju dovoljno vlakana.

Loše varenje i pojava zatvora su veliki problem koji se zbog nepravilne ishrane mogu javiti u trudnoći. Do toga dolazi zato što hormon progesteron usporava rad creva. Problemi s varenjem čest uzrokuju opstipaciju i hemoroide. Unosite dosta tečnosti, najviše vode, biljnih čajeva i svežih voćnih sokova. Ishranu obogatite namirnicama bogatim vlaknima, integralnim žitaricama, povrćem, suvim i svežim voćem. Trudite se da izbegavate prerađene namirnice i brzu hranu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation