Tipovi ženske gradje

Svaka osoba na svetu poseduje specifičnu građu i oblik tela, što je izraženije kod žena, zbog prisustva oblina. Generalno gledano, sva ženska tela se mogu podeliti na četiri tipa i to:

1) Ginoidna građa – odlikuju je bujan kukovi i mali, uzak struk. Ovakve žene najčešće imaju uža ramena, dok veličinai grudi varira. Kukovi i butine sem,,krive’’ napolje i debljanje se javlja samo ispod struka. Ovaj tip građe ima tendenciju da u njemu preovladava estrogena, koji je usmeren na kukove, butine i grudi. Dominacija estrogene utiče na taloženje masnoća oko donjih delova tela, kao i celulita.

2) Androidna građa – ovaj tip tlesnog oblika odlikuje se širokim ramenima, velikim grudnog koša i snažnim mišićavim udovima. Androidni tipovi tela su donekle ravni gore i dole sa uskom karlicom i kukovima bez oblina. Struk nije naglašen. Android žene imaju anabolički metabolizam, što dovodi do toga da su uglavnom u dobroj formi, kako fizičkoj, tako i mentalnoj. Mnoge sportistkinje su Androidnog oblika tela. Kod njih se debljanje javlja u gornjem delu tela i u predelu stomaka.

3) Tiroidna građa – odlikuju se relativno dugim ekstremitetima sa finim, uskim kostima. Oni često postaju plesači i modeli, zbog svog mršavog izgleda. Tiroidna žene konzumiraju više kofeina, nikotina, dijetalne pilule, itd jer im visoka stopa metabolizma dozvoljava da jedu sve u velikim količinama, sa malo ili nimalo debljanja. Od svih tipova tela, ovde su najmanje šanse da se razvije celulit.

4) Limfna građa – kod ove građe, debljanje, ukoliko do njega dođe, se javlja ravnomerno po celom telu jer im je rad metabolizam vrlo spor, u pratnji nefunkcionalnog limfnog sistema. Celulit je uobičajena pojava za ovaj oblik tela, jer se zbog neaktivnog limfnog sistema mast brže taloži po celu, dajući potpuno ,,zaobljen’’ izgled.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation