Šta jesti u trudnoći

Trudnoća, kao period praćen nizom fizičkih i emotivnih promena kroz koje vi i vaše telo prolazite od početka do kraja njenog trajanja, trebalo bi da nosi sa sobom i visok nivo vaše potrebe i obaveze da se u njoj brinete o sebi i o onome što je njen smisao, a to je novi život, koji se formira i napreduje u vama.

Da bi taj novi i tek začeti život u vama dobio svoje pravo i pristojan način da se razvija, potrebno je da njemu i sebi obezbedite dovoljan izvor snage, energije, minerala i vitamina.

U trudnoći, imajte na umu da ne jedete samo za sebe! Deo svega onoga što pojedete, popijete, udahnete, pa čak i osetite, direktno pripada vašoj bebi.

Zato budite odgovorni! Jedite namirnice koje su pre svega prirodne i što manje izlagane delovanju veštačkih supstanci ili pesticida. Jedite podjednako vitaminsku ali i proteinski i energetski bogatu hranu: voće i povrće, sveže i bareno, ali i meso, žitarice i mleko i mlečne proizvode koji su posebno bogati kalcijumom koji je posebno važan u ovom periodu i za vas i za razvoj vaše bebe. Pored kalcijuma, u trudnoći je posebno bitan i unos gvožđa kojim su bogate koprive ili spanać i crveno meso, kao i suvo voće. Koprive možete unositi u vidu čaja ili kao dodatak jelima u barenom obliku.

Posebno važnu ulogu u trudnoći ima i jod, koji utiče na normalan razvoj neurona kod bebe i štiti normalnu funkciju štitne šlezde, sa kojom u nedostatku joda možete imati problema. Namirnice bogate jodom su: orasi, spanać, beli luk, soja.

Neophodno je da znate i to da se unos morskih plodova koji su izuzetno bogati jodom, preporučuje isključivo u periodu pre trudnoće, nikako i za vreme njenog trajanja, jer morski plodovi spadaju u grupu visokorizićnih namirnica u trudnoći.

Unosite takođe i neophodnu količinu tečnosti neophodnu za razvijanje i zdravlje ploda.

Izbegavajte sve štetne materije kao i stres, izbacite upotrebu lekova.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation