Šta jesti kada ste prehladjeni

Leto je iza nas, pa nam jesenji period nažalost donosi i prehlade. Savet lekara je da se u ovom periodu hranite malo drugačije da bi ste postigli ojačanje imuniteta da ne bi došlo da prehlade, ali navedena hrana je svakako Vaš saveznik da brže ozdravite ako je do prehlade došlo.

Uživajte u:

čaju – savršeno za grlo. Sadrži antioksidanse koji su blokada infekcijama, tako da je ovaj topli napitak idealan u jesenjim danima.

supi – veoma dobro utiče na prehlađene ljude, a prvo mesto svakako pripada kokošijoj supi, koja doprinosi sprečavanju upala.

ribi, pilećem i ćurećem mesu – obiluju proteinima.

belom luku – blokada je infekcijama, sadrži mnogo vitamina i antioksidanasa, možete ga jesti i kao dodatak jelima, radi jačanja imunog sistema.

mlečnim proizvodima – i mada možete čuti tvrdnje da ne treba da jedete mlečne proizvode kada ste prehlađeni, istina je drugačija, zato što ova hrana može da bude saveznik da lakše pobedite infekcije, zato što obiluje proteinima i D vitaminom.

đumbiru – đumbirov koren pomaže u suzbijanju upala. Stavite ga u vruću vodu i pijte poput čaja, uz dodatak meda.

U ovom periodu, zaboravite:

sokove iz prodavnice – sok od pomorandže je opravdano na dobrom glasu zato što ima vitamin C, ali sokovi koje možete kupiti u prodavnici obiluju šećerima, koji smetaju belim krvnim zrncima da se bore sa infekcijama. Bolje je da se počastite svežom pomorandžom, grejpfrutom ili limunom, iz prostog razloga što je voće bogatije vlaknima i poseduje isključivo prirodne šećere.

masnu hranu – zaboravite jaku imsnu hranu, kao što su na primer, odresci. Ovakva i slična hrana otežava varenje i doprinosi usporavanju imunog sistema.

alkohol – ovaj period nije dobar za konzumaciju alkoholnih pića, zato što se u njima nalaze pojedini sastojci koji su sposobni da naruše imuni sistem.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation