Soja

Možda niste znali ali soja je veoma korisna namirnica. Verovatno ste čuli da se ona koristi kao zamena za meso ali ne mora to uvek biti slučaj.

S obzirom na to da je korisna, kao što smo pomenuli, trebali biste da je uvedete u svoju ishranu.
Ono što soja sadrži je veliki procenat belančevina, čak 40%. To je tri puta više nego u jajima i dva puta više nego u mesu.
Osim belančevina, soja je bogata i vitaminima B1, B2 i E, ali i mineralima kao što su magnezijum, cink, bakar, fluor, kalcijum, kalijum, pa i gvožđe.

Međutim treba biti oprezan jer soja je visokokalorična, pa se ne preporučuje osobama koje su na dijeti.
Proizvodi od soje jesu sojino mleko, tofu, to jest sir od soje, sojino brašno, sojino meso, miso, odnosno pasta od soje a postoje i začini koji se dobijaju od sojinog zrna.

Što se tiče sojinog mleka , to je napitak koji obiluje vitaminima i mineralima. Ukus sojinog mleka je blago sladak a miris blag. Za razliku od kravljeg mleka sadrži više proteina, gvoždja i nema holesterola. Prema nekim istraživanjima, pomaže kod srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.
Kada je reč o tofu siru, treba da znate da je kao i mleko veoma bogat belančevinama.
Može se jesti pečen ili pržen , pa i kuvan ili kao dodatak uz supe sa povrćem.

Sojino meso je veoma korisno vegeterijancima, odnosno preporučuje im se kao zamena za obično meso. Sojino meso se prži, pa se zatim jede kao samo, a može se jesti i u sendviču ili kao dodatak nekom jelu. Ukus podseća na pečurke.
Miso, odnosno pasta od soje se dobija obrađivanjem zrna soje i odlična je za eliminisanje bakterija iz želudca i za cirkulaciju krvi u organima za varenje.

Prema nekim istraživanjima, soja pomaže kod raka dojke, gubitka koštane srži, očuvanja mentalnih sposobnosti a veoma je korisna za žene u menopauzi.

Važno je da znate da soja nikako nije štetna za zdravlje. Ali ipak obratite pažnju da je ne jedete sirovu jer može zgušnjavati krv i obratite pažnju da uz soju pijete dosta tečnosti jer neke njene namirnice kao što je sojino meso, na primer sadrži sastojak oksalat koji može dovesti do kamena u bubregu. Ali uz dovoljnu količinu tečnosti, bubrezi će vam normalno funkcionisati.

Ako primetite da ste alergični na soju ne smete koristiti njene proizvode , niti proizvode kod kojih na deklaraciji proizvoda piše da imaju dodatak soje, zato pažljivo obratite pažnju na to pri kupovini namirnica.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation