Silikoni – dojenje i rizici

U današnje vreme sve veći broj devojaka i žena želi da ugradi silikone. Razlozi za to su mnogobrojni ali najbitniji je naravno da bi na taj način izgledalo privlačnije i lepše.

Ipak, silikoni nose i dosta rizika a vrlo često i neželjenih efekata. Evo nešto više o silikonima:

Silikoni i dojenje

Većina osoba koja je stavila silikone nema problema pri dojenju ali isto tako postoji mogućnost od smetnji pri dojenju. Zato bi trebali hirurgu da kažete ako imate u planu da dojite, to bi moglo da utiče na hiruršku tehniku.

Memografija

Ako budete išli na snimanja kao što su rendgen,ultrazvuk i memografija, može se desiti da se ne pokažu pravi rezultati zbog silikona pa bi zbog toga lekaru trebalo reći da imate implante.

Anaplastični veliki ćelijski limfom

Ugrađivanjem silikona izloženi ste rizikom dobijanja raka krvi, koji je štetan za bela krvna zrnca koja se zovu T ćelije.

Gubitak osećaja

Nakon stavljanja silikona može se desiti da pacijenti gube osećaj u grudima i bradavicama. Taj osećaj može da bude privremen a takođe i stalan. Na to može imati uticaj hirurška tehnika.

Kapsularna kontraktura

Ako tkivo ožiljka formira kapsulu koja pritiska implant tako da on bude tvrd, onda se tad javlja kapsularna kontraktura. Ne može se znati kod koga to može da se desi, ali tad se radi operacija kako bi se ispravila kapsularna kontraktura.

Pojava duplog mehura

Ako su silikoni mnogo veliki može se desiti da dođe do pomeranja implanta ispod linije koja grudi sastavlja sa grudnim košem i time dolazi do udubljenja donjeg dela grudi. Taj problem se rešava hirurškim putem.

Curenje materijala iz ugrađenog implanta

Istraživanja su pokazala da nema dovoljno dokaza da materijal koji iscuri u okolna tkiva ima štetne posledice.

Slučaj pucanje implanta

Silikoni ne mogu večno da traju. Promene u izgledu grudi se mogu videti posle nekoliko dana a možda i duže, to zavisi od veličine pucanja implanta.

Posavetujte se sa svojim doktorom

Pre operacije pričajte sa hirurgom o neželjenim dejstvima, kako biste ih što više izbegli. Takođe ako hoćete da povećate svoje grudi a ne biste da to bude putem implanta pitajte hirurga za auto-povećanje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation