Shiatsu masaža

Iako nosi naziv ”masaža”, ”shiatsu” ustvari predstavlja svojevrstan vid postupka sa telom i na temeljima je tradicionalne dalekoistične medicine i filozofije koje se praktikovala i pre 2 milenijuma. Usavršila su ga zapadnjačka saznanja vezano za anatomiju, psihologiju i fiziologiju.

Tvrdnja tradicionalne istočnjačke medicine je da je svako od nas izvor životne energije koja je pokretač naše emotivne, fizičke i psihičke sfere. Putanju pomenute energije mogu da naruše razni spoljni i unutrašnji faktori kao što su povrede, nervoza, stres, izuzetno topla ili hladna okolina ili razni mikroorganizmi. U takvim slučajevima praktikuje se ”shiatsu” masaža.

Prstima i dlanovima se pritiskaju pojedine tačke tela i to je osnova ove vrste masaže. Dalje, ritmički se istežu i rotiraju ruke, noge, zglobovi, mišići i fascije pri finom vezivnom tkivu – a to propisuje metoda koja pripada modernoj fizioterapiji. To dovodi do gipkosti i balansa unutar tela – životna energija se vraća na pravu putanju, a negativnosti unutar tela se koriguju

Pored toga što doprinosi opuštanju kod umora, ova masaža ima pozitivno dejstvo na nervni sistem, cirkulaciju, organe za disanje i čitav koštano – mišićni sistem. Utiče na lučenje hormona, doprinosi boljem radu probavnog trakta i reproduktivnog sistema, eliminiše stres, umanjuje bol i uopšteno celo telo dovodi u ravnotežu. Ova vrste masaže je dobra i kao preventiva za pojedine zdravstvene probleme.

Ovu masažu može da proba svako ko hoće, ali u nekim slučajevima treba biti oprezan i maseru objasniti neke pojedinosti vezano za trenutno zdravlje. Na primer, na trudnicama se ne smeju praktikovati dinamičke metode – tehnike u okviru ove masaže i zabranjeno je tretirati pojedine regije na telu trudnice. Maser treba da uskladi snagu pritiska i ako klijent pati od osteoporoze.

Imajući na umu da je prilikom obavljanja ove masaže klijent odeven, maser ne može da uoči eventualne povrede na telu klijenta, pa zato maseru treba reći ako ima nekih povreda ili je prisutno neko oboljenje. U slučaju pojedinih vrsta oboljenja za ovu masažu je poželjna dozvola lekara.

Postoji mnogo masaža za terapiju, a ova je bez sumnje među najefikasnijim. Japan je još 1952. godine zvanično uvrstio ovu masažu u pomoćne medicinske discipline. Države Evropske unije od 1997. godine je ubrajaju u metode nekonvencionalne medicine i u nju se ulaže novac da bi se istražila njena efikasnost.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation