Saveti za trčanje

Nema potrebe da se rade sve vežbe istezanja pre nego što počnete sa trčanjem, jer će se vaši mišići ohladiti brzo i to može da izazove povredu kada ih aktivirate naglo, ali kratko zagrevanje barem za 5 minuta pre nego što zaista počnete trčanje je obavezno. Kada ste završili sa trčanjem, najmanje 5 minuta istezanja osigurava da ne dobijte upale mišića i grčeve. Najbolja vežba zagrevanja je brzi hod, koji polako prelazi u džogiranje.

Obratite pažnju na to kako trčite i na položaj stopala. Pravite kraće korake tako da vam prvo prsti dodiruju tlo, a zatim lagano prenosite težinu ka peti. Ako pravite duže korake, dodirujete zemlju direktno petom, što zbog veće dodirne površine povećava i rizik od povred i pucanja ligmenata. Takođe, ako krećete petom, imaćete efekat,,kočenja’’ u koraku, što će izazvati više habanja obuće.

Držite telo uspravno, u nekom prirodnom položaju, malo nagnuto napred. Ne spuštajte ramena, ili gornji deo leđa, jer to stvara pritisak na vratu. Držite ruke opušteno , bez stezanja pesnice, i lagano ih pokrećite u skladu sa vašim koracima. Za trčanje je jako bitno pravilno disanje. Neki kažu da je najbolje da udišete kroz nos i izdahnite kroz usta , ali veoma je teško da se ide ovakvim disanjem na jači tempo trčanja ili veću kilometražu – tad je telu potreban visok unos vazduha i nos nije u stanju da obezbedi tu količinu, tako da je najbolje da se dišete u kombinaciji na nos i usta.

Džogirajte u laganoj odeći, koja će omogućiti vašoj koži da diše. Najbolje je da trčite ujutru, dok je sunčevo zračenje još slabo. Najbolja podloga za trčanje je trava, tako da se slobodno uputite u neki parkić ii obližnju livadu. Može vam poslužiti i najbliži fudbalski teren. Poenta je da izbegavate beton zbog većih mogućnosti povreda.

Ako trčite ujutru, samo vam treba nekoliko decilitara vode 30-45 minuta pre džogiranja. Većina ljudi ne oseća glad kada se probude, ali ako niste gladni, možete imati laganu užinu od voća ili voćni sok, sat pre trčanja. Ne opterećujte želudac teškom hranom, voće je najbolja opcija je se najbrže vari.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation