Samopregled dojke

Obzirom na poražavajuću činjenicu da u Srbiji godišnje bude otkriveno čak četiri hiljade novih pacijentkinja kod kojih je dijagnostikovan karcinom dojke, zaključuje se da je ovaj vid karcinoma jedan od onih koji se javlja najučestalije.

Takav je slučaj i sa njegovom pojavom u svetu, a kako bi se stepen izlečenja povećao neophodno je istaći značaj samopregleda odnosno lične kontrole.

Ukoliko se karcinom dojke otkrije u prvoj i ranoj fazi razvoja, bitka sa njim je moguća i donosi povoljne rezultate, ali ova bolest predstavlja znatno opasniju pretnju onda kada se ne otkrije na vreme.

Samopregled je potrebno obavljati periodično, recimo jednom u 30 dana, ali redovno, pogotovo nakon 30. godine života kada je učestalost i verovatnoća njegovog pojavljivanja povečana.

Samopregled se ustvari, zasniva na detaljnom opipavanju površine dojke, na kojoj je ukoliko postoje kancerogene promene, moguće napipati određene unutrašnje izrasline prisutne u vidu tvrdih čvorića ili kuglica. Ipak, treba znati i to da pomenuti čvorići i kuglice mogu nastati i kao posledica hormonskih promena u periodu mesečnog ciklusa, pa se ovaj period ne smatra najboljim i merodavnim za obavljanje samopregleda.

Takođe, pored površine dojke, poželjno je opipati i okolne regije, kao što je i regija pazuha, na kome se takođe mogu ustanoviti simptomi kancerogene promene.
Uvučenost bradavice, promena boje ili curenje sekreta iz nje takođe su simptomi koje ne treba zanemarivati u postupku ranog otkrivanja i sprečavanja razvoja karcinoma dojke.

Ukoliko obavljanjem samopregleda, primetite i ustanovite bilo koju od pomenutih promena i ujedno mogućih ukazatelja na karcinom, obavezno se što pre obratite endokrinologu, koji će detaljnim pregledom preispitati vaše sumnje i osloboditi vas zabrinutosti ili će vas uputiti na proces lečenja i pratiti vaše sdravstveno stanje sve do konačnog izlečenja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation