Samopouzdanje kod dece

Izvesna zrelost jedna je od uslova za sticanje samopouzdanja. Deca su sama po sebi nezrela, neiskusna, pa mnogim devojčicama i dečacima samopouzdanje nije jača strana. Ali Vi ste tu da pomognete svom sinu ili ćerki.

Život nije bajka i Vaše dete će sigurno naići na teškoće, a tada je samopouzdanje neophodno, to svakako znate.
Ponižavanju i omalovažavanju deteta nikada nema mesta, bilo to ozbiljno ili u šaljivom tonu.

Detetu oduvek treba da bude omogućeno da se dokaže, da se na neki način takmiči sa drugima pritom poštujući i sebe i drugu stranu. Pomozite detetu da savlada svoje teskobe i osećaj straha.

Opet kažemo, ni u pošalicama nije dobrodošlo reći detetu da je glupo, trapavo, smotano. Takve reči, bez obzira na okolnosti u kojima ste ih izgovorili, ruše samopouzdanje kod deteta i stvaraju komplekse. Detetu su svakako potrebne zaslužene reči pohvale, bez obzira na to da li se radi o sportskim aktivnostima, dečijim igrama ili dobroj oceni u školi. Sport je idealan način da dete izgradi samopouzdanje i veru u sebe.

Podstaknite dete da Vam se poveri o svojim teskobama i pomozite mu, bez obzira na to da li su teskobe sa razlogom ili bez razloga.

Nemojte uvek u životu detetu biti jedini oslonac. Oslonac treba da prepoznaje i u drugim bliskim osobama, ali isto tako, i da prihvati svoju krivicu za neke svoje greške.

Dete treba naučiti da bude optimista, a to će biti mnogo lakše ako ste i Vi i drugi roditelj takvi. Naučite dete da bude dosledno, uporno, čak i onda kada poželi da odustane od nekih ciljeva. Tako ćete osigurati da dete i kasnije tokom života ima veru u sebe i da razumno sagleda moguće teškoće.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation