Samohrane majke

Ako ste postali samohrana majka, sigurno znate da je pred Vama nimalo jednostavan životni zadatak. Ali, ne smete dopustiti da Vas obuzme očajanje – treba da gledate interes svog deteta ili dece, a naravno, i svoj.

Bez obzira na to koliko godina ima dete, neće Vas zaobići mnoga pitanja i potpitanja sa detetove strane. To je normalno, jer je dete zbunjeno i samo po sebi ne razume probleme odraslih. Vaše dete će znati da ste mu Vi od sada jedini roditelj, a kada budete objašnjavali razlog, budite obazrivi, i ponekad je neke stvari bolje prećutati.

Na primer, ako ste se razveli jer je u braku došlo do prevare ili nečeg sličnog – naravno da to ne treba reći malom detetu.

Objasnite mu da mama i tata više neće živeti zajedno jer se ne razumeju, a da ga i dalje oboje vole najviše na svetu – tu je, naravno, važna i saradnja sa bivšim suprugom zbog deteta. Iako ste verovatno ogorčeni, nemojte da govorite detetu loše o njegovom ocu – bez obzira na sve, oboje ste i dalje roditelji Vašeg deteta. Ukoliko pokušate da stanete na put suprugu da provodi vreme sa detetom – naškodićete najviše detetu, a drugo, iako ste Vi majka, otac je jednako vredan roditelj i u pravnom smislu, a i kao jedna od najvažnijih figura u odrastanju svakog čoveka.

Dete kada je malo, ne razume situacije odraslih i lako pada pod uticaj, ali kako odrasta i sazreva – tako i razaznaje pravu istinu. Vreme će postaviti stvari onako kako treba, i zato se nemojte brinuti.

Razumemo da ste zbog novonastale situacije pod pritiskom, nervozni, verovatno i duboko povređeni, ali ne dozvolite da Vaše dete ispašta zbog toga, jer ono nije krivo! Detetu je potrebna uvek raspoložena, doterana majka, puna razumevanja, spremna da pomogne oko domaćeg zadatka i da ga presliša važnu lekciju iz školskog predmeta. Nemojte zbog te krize biti hladni niti grubi prema detetu. Deca pamte takve stvari i obično ih vrlo teško praštaju.

Posvetite svom detetu što više vremena i razumevanja. Mnoge žene posle razvoda padnu u depresiju i zapuste svoj izgled, ali Vi to nemojte sebi dozvoliti.
Sada zaista nije vreme za planiranje nove veze, ali polako, verujte da ćete ponovo voleti i biti voljeni. Mnoge raspuštenice posle razvoda, kada prođe izvesno vreme, nađu novu srodnu dušu i opet su srećne. Samo polako, sve dođe spontano. Kada do toga dođe, dete ne bi trebalo da se protivi Vašoj vezi, već da Vas razume u znak zahvalnosti za sve što ste učinili za njega proteklih godina. Druženje će Vam prijati u svakom slučaju, a osobi od povrenja se možete požaliti i teret na duši će Vam biti manji.

Sve u svemu, nema mesta očajanju, jer Vi imate najlepši zadatak na svetu – da budete majka! Kada Vam se na trenutke situacija učini neizdržljivom i veoma bolnom, neka Vam pogled na Vaše dete bude motivacija da nastavite da se borite i da verujete u bolja vremena. Srećno!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation