Rešite se bubuljica

Samo mali broj ljudi ima besprekorno čisto lice. Većina njih ima problem sa bubuljicama, odnosno aknama. One se najčešće pojavljaju na licu, ali mogu se pojaviti i na leđima ili na grudima, odnosno u području dekoltea.
Period života u kome se najčešće javljaju jeste pubertet.

Genetska predispozicija utice na pojavu akni, što znači da ako je neko od vaših roditelja imao akne, postoji verovatnoća da ćete ih imati i vi. Takođe ono što može uticati na pojavu akni jesu hormonalne promene i to posebna vrsta hormona koja se zove androgen. Ovaj hormon izaziva nagomilavanje masti u žlezdama. Na ovaj način dolazi do pojave mitesera. Međutim ako postoje i neke bakterije u koži , dolazi do upale kože i pojave crvenih bubuljica, odnosno akni.

Akne se najčešće javljaju u periodu puberteta. Zato ako ste tinejdžer ili ako u kući imate tinejžera kojeg muče akne, savetujte ga da se hrani zdravo i da unosi što više vitamina i minerala, kako bi imao zdravu kožu. To se odnosi na vitamicne A, B i E. Njih ima u voću i povrću, kao što je na primer brokoli i ostalo zeleno povrće. Takođe, ako imate problem sa aknama, treba da jedete jaja, mleko, ribu, meso, kikiriki, semenke bundeve i sl.

Nemojte misliti da su čokolada i sir krivci za pojavu akni jer je to samo zabluda. Ali ono što možete učiniti jeste da se uzdržite od stiskanja bubuljica. Time možete samo pogoršati stanje na koži. Bilo na licu, ledjima ili na dekolteu. Stiskanjem ćete doprineti širenju bubuljica i doći će do razmnožavanja bakterija, pa će vaše lice izgledati upaljeno, odnosno bićete crveni u licu.

Ono što može doprineti stvaranju akni ili pogoršavanju već loše situacije jeste nanošenje šminke. Na ovaj način se samo zapušavaju lojne žlezde i samo se dodatno iritiraju bubuljice.

Stres takođe doprinosi tome da nastanu akne. Zato se potrudite da se što manje nervirate, pa tako i kada primetite akne, smirite se i pomislite da ćete nerviranjem samo pogoršati stanje.

Svakog dana se umivajte i to više puta na dan jer na ovaj način skidate svu nečistoću sa lica. Budite strpljivi i primetićete rezultate nakon nekog vremena.

I na kraju, ono što je jako važno, obratite pažnju na preparate koje nanosite na vaše lice. Dobro proverite njihov sastav a najbolje bi bilo da vam dermatolog prepiše odgovarajuću kremu. To bi trebalo da uradite što pre, jer kako godine prolaze, akne će se povući ali će ostati ožiljci koje bi onda morali da tretirate kod nekog dobrog hirurga. Znači, reagujte na vreme, jer vaša koža zaslužuje samo najbolje zato vi to treba i da joj pružite.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation