Razlike između dermolipektomije i abdominoplastike

Razlike između dermolipektomije i abdominoplastike

Pojam dermolipektomije se odnosi na opšte zatezanje kože na raznim mestima na telu čoveka. Dermolipektomija kao hirurška procedura podrazumeva abdominoplastiku, odnosno dermolipektomiju abdomena – oba pojma su sinonimičnog značenja. Osim dermolipektomije abdomena, postoje i dermolipektomija ruku – tzv. brahioplastika i meloplastika.

Razlike između dermolipektomije i abdominoplastike

Abdominoplastika kao podvrsta dermolipektomije
Zatezanje kože stomaka je hirurška tehnika pomoću koje se otklanja suvišna koža abdomena (stomaka), kao i njegovo masno tkivo. Ovo tkivo, zajedno sa viškom novonastale kože je rezultat trudnoće, prekomerenog gubitka kilograma, starenja, genetskih predispozicija ka akumulaciji sala u oblasti donjeg abdomena. Ova vrsta hirurškog postupka se preporučuje kod osoba koje imaju flakcidne trbušne mišiće a samim tim ili ispupčen, ili otegnut stomak.

Procedura zatezanja kože abdomena
Dermolipektomija abdomenaDermolipektomija abdomena kao hirurška operacija, zahteva opštu anesteziju. U slučaju miniabdominoplastike gde se ne pravi tolika incizija kao kod opšte abdominoplastike, epiduralna anestezija ili lokalna anestezija sa sedacijom može biti upotrebljena. Incizija se pravi u skladu sa potrebama od slučaja do slučaja. Svaki rez se vrši u oblasti struka, potom se koža od pupka do pomenutog reza zateže i pričvršćuje. Pupak se po potrebi takođe pomera. Abdominoplastika može da podrazumeva i vodoravno i horizontalno (bočno) zatezanje kože i tkiva abdomena.

Abdominoplastika zajedno sa liposukcijom
Zatezanje kože stomaka se veoma često kombinuje sa liposukcijom. Kada se koža odvoji od ostatka tkiva, mišići abdomena se zatežu i na taj način se oblikuje kontura struka. Međutim, veoma često liposukcija ima posla ovde. Eventualne neravnine ili nedostaci masnog tkiva u nekom delu abdomena, mogu da budu nadomešteni pomoću tretmana liposukcije. Liposukcijom se uklanja suvišno masno tkivo sa jednog mesta i, po potrebi, ubrizgava u mesto gde je ono neophodno zarad estetske prefinjenosti tog dela tela.

Zatezanje kože nadlaktica
S obzirom da Dermolipektomija kao opšti pojam zatezanja kože podrazumeva brahioplastiku i meloplastiku, treba naglasiti da pri zahvatu brahioplastike, višak kože na nadlakticama biva uklonjen,a ostatak kože zategnut. Brahioplastika ne samo da estetski definiše nadlaktice, već i uklanja nelagodnost koju osoba doživljava pri nošenju odeće sa kratkim rukavima, ili otklanja nelagodnost kada se višak pomenute kože otire o grudi pri pokretima.

Zatezanje kože butina
Meloplastika je takođe jedna od podvrsta dermolipektomije. Ova hirurška procedura zahteva uklanjanje viška kože i masnoće koji se nalaze na butinama (najčešće sa unutrašnje strane). Ova operacija se obavlja sa ciljem otklanjanja estetskih nedostataka nastalih nakon gubitka velikog broja kilograma, takođe, ali ovaj put cilj je na nogama, tj butinama. Ova vrsta zatezanja kože je veoma često neophodna kod osoba koje su se podvrgle ugradnji bajpasa želuca i koje su izgubile drastičnu kilažu (50-60kg).

Zaključak o dermolipektomiji
Sve pomenute metode zatezanja kože se odnose na dermolipektomiju, kategorišu se kao njene podvrste. Abdominoplastika je ubedljivo najčešći metod zatezanja kože iz oblasti dermolipektomije jer je potreba za njom znatno izraženija od potrebe za drugim podvrstama dermolipektomije. Ove pojmove ne treba mešati sa zatezanjem lica, odnosno liftingom lica, ni u kom slučaju.

Ako niste sigurni da li ste vi pravi kandidat za neku od pomenutih procedura zatezanja kože, obratite nam se i mi ćemo vas savetovati.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation