Razgovor sa decom

Umesto da uče i razvijaju radne navike, Vaša deca vreme provode u lenčarenju, prave veliki telefonski račun, stalno su van kuće, a ocene im nisu baš tako briljantne? Normalno je da ste kao roditelj nezadovoljni i zabrinuti. Kada to kažete na lep način, deca odbijaju saradnju, a Vi se sve više nervirate. Dajemo Vam nekoliko pravila za razgovor sa decom, da bi Vašim glavoboljama konačno došao kraj.

Ukoliko se razgovor otme kontroli i nastane žučna rasprava, treba se povući, a ne dozvoliti da oboje reagujete u afektu.

Neposlušnom detetu možete zabraniti izlazak ili ukinuti džeparac. Vaše dete duboko veruje da je dovoljno zrelo, ali treba da se zna ko je roditelj, a ko dete.

I kada znate da su planovi i stavovi Vašeg deteta van pameti, ne dozvolite da Vas bes savlada. Zažmurite, izbrojite do 10 i kada se smirite iznesite svoj stav.

Deca su sama po sebi pomalo sebična i ne mogu razumeti da nemate para, da imate poslovnih i drugih problema.

Neka Vam dete kaže šta je uzrok njegovog takvog ponašanja. Da li je pod uticajem filmova, drugara ili nečeg trećeg. Neka kaže čime je ustvari povređen i šta želi.

Objasnite detetu šta očekujete od njega i šta će se dogoditi ako to ne ispoštuje. Neka mu pravljenje reda u sobi bude obaveza pre odlaska u grad. Za sve lepo što uradi, pohvalite dete nekom nagradom ili lepom rečju, a za neurađeno kao i za ružan postupak – opomenite ga.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation