Rast zuba kod beba

Stomatolozi savetuju da dovedete svoje dete u stomatološku ordinaciju odmah kada se pojave prvi zubići, a nakon toga treba praktikovati kontrolne preglede na svakih 6 meseci.

Kada prvi put posetite dečijeg zubara sa bebom, dobićete savete za održavanje čistoće zuba svoje bebe. Zubi bebe su verovatno zdravi, ali su redovni pregledi korisni da biste od samog početka imali uvid u stanje zuba, a i da bi dete lakše prihvatilo stomatologa i stomatološke preglede od malih nogu. U protivnom, biće Vam mnogo teže kada bude neizbežno da odvedete dete kod zubara zbog karijesa ili nekog sličnog problema, jer će se dete uplašiti zbog nepoznatog ambijenta i pregleda.

Čovek prvo dobija mlečne, a zatim stalne zube. Mlečni zubi Vaše bebe trebalo bi da niknu oko šestog meseca u proseku, možda čak i ranije, ali nemojte se brinuti ni ako se to dogodi nekoliko meseci kasnije. Ako ste baš zabrinuti jer beba još nije dobila nijedan zub, možete da je odvedete kod lekara, ali najverovatnije nemate razloga za brigu.

Po pravilu, zubići niču ovim redosledom:
1. jedinice (donje)
2. jedinice (gornje)
3. dvojke (gornje)
4. dvojke (donje)
5. četvorke (gornje)
6. četvorke (donje)
7. očnjaci, trojke (najpre gornje a posle toga donje)
8. petice(gornje)
9. petice (donje)

Kada dete napuni 3 godine, trebalo bi da već ima sve mlečne zube. Pred prvi razred osnovne škole, sa 6 do 7 godina, počinje ispadanje mlečnih zuba, ispadaju jedan po jedan i ustupaju mesto stalnim zubima koji uskoro niču. Prvi stalni zub Vašeg deteta biće šestica.
Dete staro 12 godina trebalo bi da već ima sve stalne zube.

Savet plus: na tržištu postoje paste za pranje zuba namenjene deci. Bilo bi dobro da dete, posebno ako još ima mlečne zube ili ih menja, koristi dečiju pastu za zube.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation