Psorijaza

Razne kožne bolesti su najčešće uzrokovane razmnožavanjem bakterija, virusa i gljivica, u nehigijenskim uslovima. Međutim, deo njih se razvija autoimuno, kao odgovor organizma na spoljne faktore, kao npr.psorijaza.

Psorijaza je bolest kože koja se najčešće pojavljuje u vidu crvenih čvorića ili ploča prekrivenih ljuspama, a nekada i u obliku gnojnih mehurića. Ubraja se u oboljenja kod kojih organizam ne prepoznaje svoje ćelije, već se bori protiv njih. Kod psorijatičnih promena najčešće dolazi do ubrzanog umnožavanja ćelija i pojave upale na koži. Može da se pojavi u bilo kom uzrastu, a najčešće se prvi put pojavljuje između 20 i 30 godina života.

Kod većine pacijenata boravak na otvorenom prostoru, a pogotovo leti sunčanje i kupanje, imaju pozitivan efekat, pa se površinske promene povuku sa kože. Međutim, tokom zime i proleća dolazi do postepenog pogoršanja. Promene na koži često izazivaju bakterijske, virusne i druge infekcije. Mehaničke povrede, opekotine, trudnoća i lekovi koji se koriste u lečenju drugih bolesti, takođe, mogu da izazovu psorijazu, kao i neke vrste lekova koji se koriste u terapiji kardiovaskularnih bolesti. Psorijaza ima naslednu predispoziciju, češća je kod osoba kod kojih je neko od srodnika već imao ovu bolest ili je jednostavno njen nosilac, iako se ona nije površinski ispoljila.

Psorijaza nije zarazna bolest, ali pošto je za najveći broj pacijenata hronična, ljudi imaju problem da je „prihvate“. Doživljavaju je kao ozbiljno fizičko i psihičko oboljenje, i najčešće izbegavaju kontakt sa obolelim osobama. Kod ovih pacijenata je stres još više izražen zbog problema, kako će ih sredina prihvatiti, ujedno utiče i na njihovo samopouzdanje i kvalitet života, pa se kožne promene usled stresa dodatno pogoršavaju. Zbog ovakvih dodatnih socijalnih problema, oboleli od psorijaze su skloniji lošijim životnim navikama kao što su alkohol ili cigarete.

Psorijatične promene se najčešće javljaju na kosmatom delu glave, ili tamo gde je koža jako tanka, kao npr. sa spoljašnje strane laktova i kolena i oko krsta. Promene se mogu pojaviti bilo gde: na licu, trupu, rukama, nogama, genitalijama. Nekada može biti zahvaćeno više od 90 odsto kože i to može da ugrozi život pacijenta. Promene se mogu pojaviti i na noktima šaka i stopala. U težim oblicima ove bolesti, može doći i do zahvatanja zglobova i dovesti do trajnih deformiteta.

Lečenje psorijaze zavisi od dijagnoze koju uspostavi lekar, rasprostranjenosti i vrste kožnih promena, lokalizacije promena, uzrasta i psihofizičkog stanja pacijenta. Ukoliko su retke promene na koži koriste se razni preparati koji se nanose na kožu lokalno. Ako ima promena sa dosta ljuspica, upotrebljavaju se preparati za njihovo skidanje, kao što su kortikosteroidne masti ili kreme. Ali, sa njima treba biti obazriv, jer preterana upotreba može da ostavi posledice. Ako je zahvaćena veća površina kože, savetuje se sistemska terapija citostaticima i lekovima koji podižu imunitet. Vrlo dobri rezultati se dobijaju lečenjem svetlosnom energijom iz prirodnih ili veštačkih izvora, odnosno fototerapijom.

Ukoliko dodje do stvaranja nekih nepravilnosti na koži, postoje tretmani kao što su uklanjanje ožiljaka ili ulepšavanje kože masnim tkivom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation