Propolis

Propolis je materija smolaste strukture. Bio je upotrebljavan od davnih vremena od strane Arapa, Egipćana, Rimljana i Grka.

Aroma, boja i blagotvorna dejstva su faktori po kojima ga možete razlikovati. Svako domaćinstvo trebalo bi da ima propolis zbog širokog spektra blagotvornih dejstava.

Blagotvorni sastojci

Propolis je sačinjen od raznolikih biljnih smola (približno 55 odsto) i voska (približno 30 odsto) što se prerađuje pomoću sekreta pčelinjih žlezda.

U propolisu ima vitamina E, C, B1, B2, B5, B6, aminokiselina, minerala gvožđa, kalcijuma, fosfora, selena, hroma, mangana, cinka, bakra, kalijuma, kobalta, olova, magnezijuma i barijuma, kao i scitogena, eteričnih ulja, cvetnog praha, biljnih hormona, peluda, fenola, balzama i flavonida – krizina, galantina, apigenina, kempferola, kvercetina i drugo.

Lekovita svojstva

Poznato je da propolis deluje protiv bakterija i virusa. Smatra se prirodnim antibiotikom. Onemogućava da se razviju virusi,posebno oni koji su uzročnici gripa, velikih boginja i herpesa. Deluje kao antimikotik i bori se protiv nižih vrsta gljivica.

Propolis pomaže da se unapredi imunitet, a od pomoći je i kada se radi o različitim upalama usta i grla, površinskim ranama, ekcemima, psorijazi i ostalim problemima sa kožom.

Dobar je saveznik i u borbi sa stresom. Daje doprinos detoksikaciji, pospešuje obnavljanje tikiva i deluje analgetički. Moćan je saveznik i u borbi sa infekcijama probavnog trakta, anemijom, paradentozom, respiratornim problemima, smanjuje rizik od pojave zubnog plaka i karijesa. Zbog sadržaja cinka, propolis može da pomogne u cilju pospešivanja libida.

Zbog svojih antioksidansnih svojstava, propolis ima sposobnost da savlada slobodne radikale, odnosno molekule koji narušavaju imunitet i dovode do starenja, šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti, katarakte…Postoje dokazi i za protivkancerogeno svojstvo propolisa.

Astmatičarima, trudnim ženama i ženama koje doje nije preporučljivo korišćenje propolisa. Kontraindikacije kao posledica korišćenja propolisa većinom se dešavaju kod ljudi alergičnih na ubod pčele.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation