Promene u trudnoći i kako da ih ublažite

Tokom trudnoće žensko telo prolazi kroz manje ili veće promene. U suštini, sve promene koje se dešavaju su zapravo bitne zbog adaptacije i navikavanja tela na nove potrebe organizma tokom trudnoće.

Novi uslovi života stvaju i nove navike kojima je potrebno prilagoditi svakodnevne navike i redovne rutine. One se odnose na prilagođavanje ishrane, promena navika, kao i zdraviji i odgovorniji način života.

Poromene pogađaju sve delove tela, ali su noge one koje naviše trpe. Ukoliko se ne vodi računa može doći do komplikacija.

Ubrzano kucanje srca

Tokom trudnoće često dolazi do ubrzanog kucanja srca, odnosno tahikardije, kao i do povećane aritmije. Može doći i do smanjenog krvnog pritiska, zbog položaja tela u kome se nalati tokom spavanja.

Ove promene u većini slučajeva nisu opasne po zdravlje. Međutim, ovo se dešava zbog toga što se u telu žene proizvodi više krvi nego što je bilo potrebno u stanju pre trudnoće. Volumen krvi se u trudnoći povećava zbog dodatne potrebe da se za plod obezbedi dovoljno krvi, preko koje se prenose sve hranljive materije.

Promene zbog pojave vena

Tokom trudnoće velike su šanse da žene na svojim nogama vide velike promene, a to su proširene vene. Oboljenje poput venskog varikoziteta je u trudnoći normalna pojava, ali se neretko može desiti se stanje pogorša pa žene mogu dobiti vensku trombozu. Ona može trajati tokom celog perioda trudnoće, ali ponekad može i da traje čak po nekoliko meseci posle porođaja.

Ovo se dešava zato što se karlica povećava i plod raste, pa dolazi do sve jačeg pritiska vene. Na ovaj način se otežava protok krvi. Tada lako može doći do komplikacija pa zbog pojačanog pritiska na vene dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka.

Grčevi i otekle noge

U trudnoći se organizam gotovo svakodnevno menja, pa je jedna od značajnijih pomena i to što dolazi do oticanja nogu i stopala. Nivo proteina u telu opada što dovodi do značanog oticanja, posebno na kraju trudnoće.

Noge mogu da oteknu i ako dođe do zadržavanja vode u telu. To je često posledica slabe cirkulacije kada se zadržava tečnost u krvnim sudovima. Može se desiti i zbog predugog sedenja u istom mestu, zbog nedovojnog kretanja ili slabog šetanja. Ali sa druge strane, ukoliko se previše vremena provodi na nogama opet se može pojaviti ovaj problem.

Otok ne pogađa samo noge, listove i butine, već često prelazi i na stopala. To se može desiti zbog predugog hodanja, stajanja ili velike kilaže. U natežim slučajevima, stopala drastično mogu promeniti svoj izgled a ponekad to ukazuje na ozbiljan problem povezan sa venama i krvnim ugrušcima.

Pored ovoga, još jedna promena koja se može desiti u trudnoći su grčevi u nogama. Ovo se takođe javlja zbog velikog pritiska na noge i stopala, pa se ovo stanje manifestuje najviše kada je telo opušteno i fazi mirovanja, odnosno noću.

Konstipacija i pojava hemoroida

Žene u drugom stanju često imaju problem sa zatvorom i otežanom stolicom, zbog čega se konstanstno stvara odećaj nadutosti. Dešava se i pojava neprijatniih hemoroida koji je pojavljuju iz više razloga. Sedenje je jedan od razloga, zatim naprezanje zbog otežane stolice, ali i zbog većeg pritiska na krvne sudove.

Bogata i zdrava ishrana olakšaće varenje hrane, a samim tim i regulisaće stolicu. Hrana je svakako veoma bitna kako zbog pravilnog razvoja bebe, tako i zbog stanja majke.

Veća glad

Normalna pojava tokom trudnoće je konstantan osećaj gladi i veća potreba za hranom.  Promene koje se dešavaju u organizmu dovode do ovog stanja koje je zapravo i normalno zbog potrebe da se fetus pravilno razvije u majčinom telu.

Međutim, ovo ne znači da “treba jesti za dvoje” i preterivati sa obrocima, već je preporučljivo da je jede onoliko hrane koliko traži sam organizam. Dovoljna količina hrane često pomaže da se prebrode tegobe koje koje dovode do stvaranja gorušice kao i povećane mučnine.

Mere preventive

Iako je poseta lekaru radi provere zdravlja i naretka fetusa obavezna, postoje neke stvari na koje doktor ne može uticati. Radi se o svakodnevnim navikama i postupcima, koji će olakšati da prođe period trudnoće a promene koje zadese telu budu minimalne i bez posledica.

Vodite računa o položaju tela kada ležite.

Položaj tela tokom spavanja može uticati na nizak krvni pritisak. Spavanje na leđima tokom trudnoće može izazvati niz problema, pa se savetuje ležanje na boku. Ležanje na leđima dovodi do spuštanja krvnog pritiska, pa zbog toga trudnica može osećati mučnine i bolove u leđima.

Negujte svoje noge

Nije dobro da se izlažete naporu onda kada se ne osećate dobro ili vas muče otekle noge. U ovom slučaju mogu biti ako prijatne mlake kupke za stopala koje će odmoriti vaše noge i relaksirati celo telo.

Sa druge strane, imajte na umu da tokom trudnoće nije preporučljivo ležanje u toploj vodi ili tretmani u termalnim izvorima. Ukoliko imate problem sa venama to nije doobro da radite jer topla ili vruća voda mogu dovesti do širenja krvnih sudova. Bezbedniji način da smanjite otečene noge i ublažite tegobe sa venama je da koristite prirodne gelove ili kreme koji hlade noge i pomažu kod ovih problema.

Redovna i umerena aktivnost

Iako se u drugom stanju savetuje mirovanje i umerena fizička aktivnost, to ne znači da žena svih devet meseci treba preležati u krevetu. U izuzetnim slučajevima i kada je u pitanju visoko rizična trudnoća, potrebno je ponašati se prema instrukcijama lekara. Ali, kada trudnoća protiče u najboljem redu preporučuje se određena doza aktivnosti jer je kretanje jako bitno za zdravlje.

Kada su u pitanju problemi sa venama oni se ne mogu u potpunosti izbeći, ali se mogu ublažiti tegobe i sprečiti neželjene komplikacije. Zato je preporuka da se što više ustaje, zatom da se redovno šeta i izbegava dugo sedenje u jednom položaju. Kada se sedi ili leži najbolje je podići noge u nagnut položaj.

Umereno vežbanje

Ne mogu škoditi ni lagane vežbe u drugom stanju, ali se ipak savetuje da aktivnosti budu umerene kako ne bi došlo do napora i opterećivanja tela. Ukoliko nemate nikakvih problema i volite vodu, znajte da plivanje može biti veoma zdravo i korisno. Ipak vodite računa da ne posećujete javne bazene kako ne biste imali problema sa vaginalnim infekcijala i infekcijama urinarnog traka.

Ne preterujete sa putovanjima

Nije zabranjeno putovati u drugom stanju, ali se savetuje da se ne izlaže telo prečestim putovanjuma. Ona mogu biti opasna za vreme trudnoće ukoliko se putuje u posednjem trimestru ili pred porođaj.

Truckanje u automobilu ili drugom vozilu može izazvati bolove u nogama kao i u karlici. Put nekada može biti neprijatan i dovesti do mučnine, vrtoglavice i povraćanja.  Pored toga dugotrajan položaj tela u jednom mestu može dovesti do oticanja.

Ne preterivati sa obrocima

U trudnoći će prirodno doći do povećanja kilaže zbog rasta ploda i plodove vode. Kako bi se izbeglo dodavanje kilaže i izbeglo gojenje zbog preteranog jedenja preporuka je hraniti se zdravo. Neke od namirnica bi trebalo jesti i koje mogu pomoći da se izbegne ova promena na telu su sledeće.

  • Jogurt – sadrži proteine i kalcijum koji su presudni za razvoj fetusa. Preporučuje se više probioika, koji sprečava nežene reakcije poput alergija i vaginalnih infekcija.
  • Krompir – krompir je bogat izvor beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamina A. Zadužen je da dobar vid, ali i za lep izgled i zdravlje kože i kose.
  • Kuvana jela sa povrćem – pasulj, grašak, boranija, sočivo, koje su bogate biljnim belančevinama
  • Riba i riblja ulja – posebno se preporučuje losos koji je bogat omega 3 masnim kiselina, koje su bitne za razvoj fetusa.
  • Jaja – Bogat su izvor proteina, minerala i vitamina neophodih za razvoj bebe, posebo vitamin kolin koji je važan za razvoj mozga bebe. Jaja sadrže kvalitetne proteine i masti koje su takođe bitne za razvoj ploda
  • Brokoli i tamno zeleno kupusasto povrće sadrži hranljive materije presudne za pravilan razvoj trudnoće, a smanjuju nadutost i olakšavau vršenje nužde.
  • Meso – piletina, goveđe meso i teletina bogati su izvori proteina koji su takođe važni.
  • Voće je obavezno – jabuke, pomorandže, limun, jagode, avokado, grožđe, bobičasto voće, sušeno voće i ostalo.
  • Žitarice – važne su za pravilan razvoj trudnoće, a takođe olakšavaju probavi i sprečavaju otežanu stolicu. Mogu utoliti glad i smanjiti potrebu za preteranim i previše čestim obrocima.
  • Tečnost – voda je obavezna zato što voda vraća vlažnost koži. Preporuka je da se piju čajevi i ceđeni sokovi.

Pratite vaše stanje  sve promene koje primetite, a zatim vodite računa kako biste sačuvali zdravlje na najlakši način izneli trudnoću.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation