Pravilno sedenje za računarom

21. vek je era kompjutera, sve duže sedimo ispred njega ponekad ne misleći o tome da li to radimo kako treba i da li pravimo greške. Posledice toga trpe kičma i leđa, i to još u mladim godinama. Ispravite greške na vreme!

– stolica za sedenje morala bi da pruža dovoljnu podršku lumbalnom delu kičme. Što se tiče naslona, on bi morao da bude u skladu sa prirodnom linijom leđa, naročito pri donjem delu, da ispunjava prazan deo koji deli leđa i naslon.

– sitnice koje ste smestili pod sto, prebacite negde drugde, da bi noge imale dovoljno prostora. Stopalima bi uvek trebalo da dodirujete pod.

– tastatura bi trebala da Vam bude približena, da se ne istežete, ali ne suviše približena da ne biste sedeli pogureno. Sitnice koje Vam trebaju u radu treba da budu blizu Vas.

– miš i tastatura treba da budu usklađene sa visinom laktova. Opustite ramena, uspravite glavu, rukama budite uz telo. Kada upotrebljavate tastaturu, ona treba da bude precizno pred Vama, ni malo u stranu. Kratke pauze će Vam pomoći pri opuštanju ruku i prstiju – stavite ih na ravnu podlogu u trajanju od par minuta.

– da se ne biste suviše saginjali i i okretali vrat, ekran treba da bude pred Vama, a ako radite sa papirima, njih satvite pred sebe, a ekran malo u stranu.

– radi boljeg očuvanja vida, ekran bi trebalo da bude udaljen toliko koliko su Vam ruke duge. Svetlost ne bi smela direktno da udara u ekran, a pobrinite se i za adekvatno podešavanje kontrasta ekrana.

– neophodne su kratke pauze. Kada ste u prilici, ustanite i prošetajte.

– jednostavnijim vežbama ćete pomoći svojim mišićima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation