Poremećaj ishrane

Životni vek čoveka je produžen i sve to zahvaljujući modernom načinu života, najviše je doprineo zdravlju. Ali zbog nekih modernih stvari i krivog shvatanja lepote mnoge mlade žene imaju poremećaj u ishrani i pate od anoreksije ili bulimije.

ANOREKSIJA

– kao posledicu ima neuhranjenost,to je poremećaj ishrane izazvan nekim drugim psihološkim problemom. Osoba koja pati od anoreksije ne vidi pravu sliku svoje tećine,već uvek smatra da ima višak kilograma. Zbog takve nerealne slike,one gladuju,koriste dijete kako bi bile što mršavije i na taj način dovode svoje zdravlje u veliki rizik, posledice mogu biti bogubne po zdravlje.

Anoreksija je ozbiljna stvar, čak 15% umire od ovog poremećaja. Najčešće oboljevaju devojke u pubertetu kao i mlade žene. Obolele osobe osećaju hladnoću, nesvestice, slabost a kod devojaka ponekad dolazi i do izostanka menstruacije. Osobe svoje telo dovode do iznemoglosti i unose što manje hrane ali i pored toga, njihove najčešće teme su upravo o ishrani i izgledu. Kada je reč o telesnim komplikacijama do kojih dolazi su: nizak krvni pritisak, nizak nivo polnih ormona, usporen rad srca, malokrvnost, oslabljene kosti koje mogu izazvati oboljenje od osteoporoze i frakture, poremećaj u radu vitalnih organa-bubrezi, jetra – karijes zuba.

Potrebno je što pre početi sa lečenjem i uzeti u obzir sve faktore koji mogu biti uzrok i posledica ovog poremećaja, jer fizičke simptome prate i psihički.

BULIMIJA

– od ovog poremećaja najviše pate žene. Poremećaj se odražava na način preteranog apetita, zatim dolazi do prezasićenosti čemu sledi osećaj krivice pa se osobe obolele od ovog poremećaja odlučuju za povraćanje ili razne dijete. vaj poremećaj prati želja za dobrim izgledom ali da nema odricanja od hrane. Ove osobe misle da su debele čak iako imaju dobri tezinu i uvek idu ka tome da smršaju. Kod osoba obolelih od bulimije ponekad dolazi do depresije,preteranog uzimanja lekova,poremećaja seksualnosti.

Ako se ne počne na vreme sa lečenjem može doći do jako lošeg ishoda. Što se pre otkrije i počne lečenje veće su šanse za izlečenje, neka du potrebene i godine da bi se osoba izlečila jer povraćanje uništava metabolizam i ugrožava zdravlje.

KOMPULSIVNO JEDENJE

– je takodje poremećaj u ishrani, izazvan napadom gladi gde dolazi do gubitka kontrole nad količinom unete hrane i posledica ovog poremećaja je prevelika težina.
1/3 obolelih od ovog poremećaja čine muškarci. Kada dodje do nekontrolisanog konzumiranja hrane obolela osoba ima osećaj krivice pa nekada ovo ponašanje može dovesti osobu i do depresije. Da bi lečenje bilo uspešno potrebno je obuhvatiti psihološke i sociološke faktore kako bi se uspešno radilo na lečenju i da bi obolela osoba ponovo stekla kontrolu pri unošenju hrane i da bi se dobro osećala.

Ovaj poremećaj je blisko povezan sa nekim psihičkim problemima i obolela osoba je obično sama kada dolazi do prejedenja. Svaka obolela osoba se drugačije leči, zavisno od psihičkih poremećaja kao i do težine problema, tako da terapija može trajati od godinu dana do nekoliko godina.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation