Poboljšajte zdravlje operacijom nosa

Septoplastika je jedan od najčešćih zahvata u rekonstruktivnoj hirurgiji i izvodi se u slučajevima devijacije nosnog septuma, pri čemu se nosna pregrada koriguje u cilju poboljšanja funkcije nosa.

To je jedna od intervencija koje se rade uglavnom iz zdravstvenih razloga, ali se u najvećem broju slučajeva kombinuje i sa drugim intervencijama – rinoplastikom, tj. estetskom operacijom nosa, operacijom sinusa ili operacijom polipa.

Devijacija nosnog septuma može da izazove niz zdravstvenih poteškoća, do čega ne mora doći jer se ovaj problem rešava veoma jednostavno – vraćanjem nosnog septuma na pravo mesto.

Šta je devijacija nosa?

Nosna pregrada (septum) je hrskavičavo-koštana tvorevina smeštena u sredini nosne šupljine, a nos deli na dva slična funkcionalno zavisna dela.

Devijacija nosa je deformacija nosne pregrade koja se ne nalazi na sredini, što je uobičajena situacija, već je pomerena na jednu ili na drugu stranu.

Kako nastaje devijacija nosnog septuma?

U idealnom slučaju septum se nalazi u centru i ravnomerno deli nozdrve, dok je kod nosa sa devijacijom septuma jedna nozdrva manja, a samim tim i manje prohodna.

Devijacija nosa može biti urođena, a može da nastane i kao posledica povrede nosa.

Bitno je znati da se devijacija sa godinama može pogoršati.

Kada se zbog devijacije treba obratiti lekaru?

Deformacija nosa je prisutna, više ili manje, kod preko 90% pripadnika ljudske populacije. Nje ljudi često uopšte nisu svesni.

Kod manjih odstupanja u položaju nosne pregrade u odnosu na centralnu liniju nosa nije neophodno posećivati lekara, sve dok ne osetite da vam ta deformacija utiče na normalno funkcionisanje organizma, na zdravlje i na kvalitet života.

U slučaju da devijacija septuma izaziva i druge zdravstvene poteškoće kao što su: otežano disanje, često zapušen nos, jake glavobolje izazvane konstantnim disanjem na usta, vreme je da se obratite lekaru. Smatra se da je, ukoliko imate gore navedene poteškoće, čak 80% septuma deformisano u izvesnoj meri.

Kako prepoznati simptome?

  • otežano dišete
  • lakše dišete na jednu nozdrvu
  • krvarenje iz nosa
  • česte infekcije sinusa
  • hrkanje ili glasno disanje u toku sna
  • insomnija
  • suvoća usana i glavobolja kao posledica disanja na usta
  • poremećaj čula mirisa

Kada je moguće uraditi septoplastiku?

Ova operacija se obično ne vrši do 17. godine života, ali u slučaju da pacijent ima ozbiljne probleme sa disanjem, praćene upalama sinusa, uha ili glavoboljama, operaciju treba uraditi bez obzira na starost pacijenta.

Ukoliko su poteškoće koje devijacija izaziva podnošljive, bolje je sačekati da se kosti i hrskavica lica u potpunosti razviju. Gornja granica za izvođenje septoplastike ne postoji.

Izvor

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation