Pilule za kontracepciju

Milion žena koristi pilule za kontracepciju a većina od njih nije upućena na njihovo dejstvo i na to kako utiču na zdravlje.

Svaka žena potrebno je da zna da pilule za kontracepciju imaju prednosti ali isto tako i nedostatke. Stoga rezličite pilule na svaku ženu takođe drugačije deluju zato je potrebno da uradite ginekološki pregled na osnovu kog će ginekolog utvrditi koje Vam pilule najviše odgovaraju. Kod nekih žena pilule za konracepciju mogu pruzrokovati glavobolju, nesanicu, pojačanu dlakavost, smanjenje želja za sexom.

Rizik od pojave raka na jajnicima, debelom crevu kao i na mišićnom zidu materice može smanjiti korišćenje pilula duže od pet godina. Takođe kosti postaju čvršće što je dobra strana pilule.

Konzumiranjem pilule za kontracepciju je povećan rizik od pojave raka grlića materice, što je loša strana pilule. Ukoliko zaboravite jednu pilulu da popijete postoji mogućnost da zatrudnite. Pušenjem cigareta se takođe izlažete opasnosti od pojave srčanih oboljenja kao i nastajanja tromba u krvnim sudovima.

Pilule smanjuju nivo testosterona u organizmu, pri čemu ovaj hormon utiče na polni nagon. Ali nemojte zbog toga prestati sa konzumiranjem pilula već pređite na drugu vrstu progesterona.

Većina pilula smanjuje pojavu akni, pri čemu će očistiti Vašu kožu, neke više a neke manje sve zavisi od vrste pilule.

Da biste utvrdili koja Vam pilula najviše odgovara potrebno je da se obratite svom lekaru, ali ako primetite neželjena dejsta takođe se treba obratiti lekaru. Svaka pilula sadrži jedan od sedam različitih progesterona a estrogen je uvek isti. Od toga kako njegova količina varira zavisi kako ćete ragovati.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Ishrana za trudnice
Silikoni - dojenje i rizici
Zaštita od sunca
Menstruacija
Miomi - dobroćudni tumor
Rak dojke
Menopauza
Bolne menstruacije
Obilno krvarenje tokom menstruacije
Ublažavanje pms simptoma
Kako olakšati porođaj
Šta jesti u trudnoći
Post navigation