Pesak i kamen u bubregu

Nedovoljna fizička aktivnost, prekomerna debljina, nedovoljni dnevni unos tečnosti i prekomerna zastupljenost soli i mesa u ishrani, mogu biti prvi preduslovi za pojavu peska i kamena u bubregu, a pored nabrojanih uzročnika mogućnost za nastajanje ove bolesti povećavaju još i već dijagnostikovane druge bolesti kao što su dijabetes ili upala mokraćnih puteva.

Zato je kao preventivni metod sprečavanja nastanka ove bolesti, preporučeno unositi u organizam dovoljno tečnosti, a ograničiti unos soli, i praktikovati redovnu fizičku aktivnost.

Ukoliko se pojava peska ili kamena u bubregu ipak javi, prvi simptomi koji ukazuju na to su prodoran i jak bol u predelu bubrega, mokraćnih kanala ili bešike, koji može nastati neočekivano i biti veoma jakog inteziteta, prisustvo bola prilikom određenih pokreta ili kretanja, često a otežano ili isprekidano mokrenje, pojava krvi ili zamućenosti u mokraći, gubitak snage i malaksalost i nagon za povraćanjem.

U zavisnosti od veličine formiranog peska ili kamena u bubregu, koji predstavljaju zapravo nataložene odpadne materije grupisane u oblik peska ili kamena, i mogu varirati od veličine zrna peska do veličine loptice za golf, zavisi i metod i trajanje izlečenja.

Ponekad, kada je ova pojava prisutna u minimalnom obliku, proces izbacivanja iz organizma je spontan i obavlja se prilikom mokrenja, uz blago ili pojačano prisustvo bola, a kada su otpadne materije formirane u obliku kamena, potrebno je primeniti ekstrakorporalnu udarno-talasnu litotripsiju, kojom se bez sprovođenja operativnog zahvata, postiže razbijanje kamena na manje delove koje je moguće izbaciti mokrenjem.

Ukoliko ni ovaj pomenuti metod izlečenja ne pomogne ili lekar ustanovi da zbog veličine kamena nije izvodljiv, pribegava se uklanjanju hirurškim putem odnosno operaciji.

Prirodni lek koji podstiče izbacivanje već pokrenutog peska ili manjeg kamena u bubregu, koji je dospeo u mokraće kanale, jeste čašica maslinovog ulja sa isceđenih 10 kapi svežeg limuna, koje je potrebno popiti svakog jutra ili večeri posle obroka.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Hipotenzija - nizak krvni pritisak
Psorijaza
Lečenje mononukleoze
Lečenje hemoroida
Bol u ledjima
Astigmatizam - zakrivljenost rožnjače
Trovanje hranom
Krvarenje hemoroida nije bezazleno
Pušačka zavisnost najrasprostranjenija
Čuveni hirurg otkrio istinu o srčanim bolestima: Sve je to laž, evo šta treba da radite
Otkrijte da li previše dozirate vašu ŠTITNU ŽLEZDU i evo kako da to preokrenete ODMAH!
Dnevni horoskop za 18.maj 2017
Post navigation