Osnovni sastojci grčkih jela

Grčka kuhinja pripada Mediteranskoj kuhinji. Osim svog geografskog položaja na Sredozemnom moru, grčka kuhinja je zaslužila pripadnost ovoj kuhinji zbog jela koje se serviraju svaki dan na sto grčkih porodica. Po zapadnim autorima, odlika mediteranske kuhinje nije samo geografski položaj, već zdrava i jaka jela koja se spremaju na maslionovom ulju. Ta jela sadrže mnogo povrća, ribe. Ukoliko se radi o mesu i siru, oni sadrže u najvećem broju slučajeva male količine masti, ili su nemasni skroz.

Maslinovo ulje kao osnovni sastojak svih jela

Ako nas put nanese kroz Grčku, kako se približavamo obali mora, videćemo velike plantaže maslina. Grčka je među liderima u proizvodnji maslina i maslinovog ulja, tako da i ne treba da nas čudi ova informacija da je maslinovo uljo glavni sastojak svih jela. Osim velike dostpunosti, ono se koristi jer je i zdravo i dobro utiče na organizam. Maslinovo ulje je ključ specifičnog ukusa grčkih jela. Statistika kaže da se potroši čak 26 litara maslinovog ulja po glavi stanovnika. Osim za pripremu hrane, Grci ga koriste kao i ulje za sunčanje da bi što pre stekli boju.

Glavni sastojici Grčkih jela

Osnovi sastojak svakog jela je meso. Grci kao narod kroz vekove u nazad su uvek prednost davali ovčijem i kozijem mesu, a donekle i goveđem. Kako se razvijalo društvo i trgovina biva sve bolja i bolja, velika je pojava jela koje u sebi imaju zastupljeno pileće ili svinjsko meso. Ova jela se spremaju na roštilju ili kako smo već napomenuli na maslinovom ulju. Kad se priča o mesu, bilo bi greh nespomenuti dva grčka nacionalna jela giros i suvlaki. Giros meso se peče na vertikalnoj šipci, odakle se stružu mali delovi mesa i pakuju u tanjir ili tortilju sa salatama i svim ostalim prilozima. Suvlaki je ništa drugo nego nama poznati ražnjić, koji na drvcetu pored parčadi mesa ima naninazno i poneko povrće. U Grčkoj kuhinji su nezaobilazni i plodovi mora. Pored ribe, tu su razne vrste školjki, lignji, hobotnica.

Jelo se ne može zamisliti bez salate, tako da dva vodeća mesta zauzimaju krompir i paradajz. Iza njih se nalazi pasulj, luk, i ponekad grašak. Grci imaju i svoje nacionalne salate, a najpoznatija nama je svakako Tzatziki.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation