Operacija klempavih ušiju – poštedite svoje dete nezadovoljstva, trauma i kompleksa

Dok se odrasli lakše bore sa osuđivačkim i podsmešljivim pogledima drugih, na decu ovakvo ponašanje može da ostavi duboke i trajne posledice.

Klempavo na mamu ili na tatu?

Da li je klempavost nasledna osobina? Može, ali i ne mora da bude.

Naučnici ne znaju koji je gen odgovoran za nasleđivanje klempavih ušiju, tako da postoji mogućnost da se u porodici u kojoj apsolutno niko nema problem sa klempavim ušima, rodi klempavo dete, ali i obratno. Ušna školjka se formira još u embrionalnoj fazi razvoja, najčešće do 12. nedelje.

Pored toga što može biti nasledna karakteristika, klempavost može biti posledica štetnih uticaja u majčinom stomaku. Statistika pokazuje da će vaše klempave uši pre naslediti dečak nego devojčica.

Fizički ili psihički problem?

Klempave uši neće uticati na zdravlje i sluh vašeg deteta, ali veoma mogu uticati na njegovo samopouzdanje. Deca često mogu da budu nemilosrdna i da podsmehu i poruzi izlože sve koji su malo drugačiji od njih.

Kada klempave uši počinju da budu problem?

Veoma mala deca često nisu ni svesna svog izgleda i u klempavim ušima ne vide ništa ružno i čudno. U ovom uzrastu roditelji su ti koji insistiraju na operaciji ušiju, i to veoma rano, plašeći se da će njihovo dete biti predmet podsmeha vršnjaka. Sa operacijom ne treba žuriti, ali je preporučljivo uraditi pre odlaska u školu.

U pubertetu, međutim, klempave uši postaju izvor dubokog nezadovoljstva i trauma kojih se kasnije veoma teško osloboditi. Ovaj problem će podjednako opteretiti i devojčice i dečake i nikako ga ne treba zanemariti.

Ako vidite da vam se dete povlači u sebe, a znate da su razlog tome klempave uši, reagujte na vreme. Estetska hirurgija vam može pomoći da svom detetu pružite srećno detinjstvo i dozvoliti da se formira u kompletnu i zdravu ličnost.

Intervencija kod mališana

Intervencija operacije ušiju se kod mališana najčešće radi u totalnoj anesteziji, dok je, naravno, ukoliko je dete mirno, moguće uraditi i u lokalnoj anesteziji. Zahvat bi trebalo uraditi onda kada je dete spremno za to i kada samo uviđa da klempave uši narušavaju njegov skladan izgled. Mi operaciju preporučujemo oko 6. godine života. U tom uzrastu je uvo već formirano, a dete još nije krenulo u školu i još nije dobilo jedan od pogrdnih nadimaka kojima nazivaju decu sa klempavim ušima.

Jedna bezazlena i rutinska intervencija deli vaše dete od srećnog detinjstva, bez trauma, zadirkivanja, kompleksa, i – klempavih ušiju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation