Odvikavanje od igrica

Provodite mnogo vremena pred kompjuterom, o igricama razmišljate većinu vremena, i jedva čekate da dođete do svog kompjutera i uplovite u svet mašte. Ovo su neki od pouzdanih znakova da ste postali zavisni od virtuelne stvarnosti video igara. Budete li se pridržavali sledećih pravila postepeno će te se „izlečiti“ od ovog savremenog poroka.

Prvi korak je najteži, a to je da samom sebi kažete dosta i priznate da set postali zavisni. Zato pokušajte postepeno da smanjujete vreme provedeno za kompjuterom. Izbrišite sve igrice instalirane u računaru, kao i korisničke račune vezane za igrice na Internetu. U međuvremenu pokušajte da ne mislite o vašem „problemu“. U prvo vreme, po glavi će vam se motati razne maštarije o igrama, ali jedini način da to prebrodite je da o tome ne razmišljate. Skrenite misli na drugu stranu jer će te sad imati više vremena za ostale aktivnosti. Bavite se sportom ili sa nekom drugom jendako korisnom aktivnosti, izađite u bioskop ili piće sa prijateljima.

Ako vam je ovo pretežak korak, pokušajte da se prebacite na manje stresne igrice, kao što su neki kvizovi znanja. Neće biti lako, jer iz sveta gde ste ratovali, živeli otpuno drugi život ili vozili automobilske trke, treba preći u svet gde se mozak koristi konstruktivno. Iz akcije prelazite u pasivnost. Ako to uspete, vrlo lako će te kasnije odoleti iskušenju da se ponovo vratite u svoju virtuelnu realnost.

Ova zavisnost je vremenom postala ozbiljan problem koji možda nećete uspeti da rešite lako. Zato budite istrajni i uporni, i pokušajte sistematski da se borite sa ovim problemom. Ukoliko ne možete to sami i vidite da vam teško pada proces odvikavanja, potražite stručnu pomoć psihologa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation