Odvikavanje od alkohola

Alkoholizam je bolest zavisnoti. To jeste jedna loša navika, ali takođe i bolest, koja treba da se leči. Nemojte se zavaravati da je to naivno i bezopasno. Preteranim konzumiranjem alkohola dovodite sebe u opasnost da narušite svoje zdravlje, jer vaši organi tako oboljevaju.

Mnogi mladi tvrde da alkohol konzumiraju samo kako bi popravili raspoloženje i opustili se u društvu, u toku izlaska. Međutim, tako se počinje. U početku se konzumiraju samo male količine alkohola, odnosno samo par čašica. Kasnije se ta količina sve više povećava jer se navikne i traži više. To se dešava potpuno neprimetno i na kraju se postaje zavisnik od alkohola. Zato se na vreme trgnite i ne dozvolite sebi da vas alkohol savlada. Na kraju ćete i sami videti kako ne pijete više samo iz zadovoljstva, već zato što morate. Hvataće vas nervoza i panika ako ne budete pili alkohol.

Kako se konzumiranje alkohola povećava, tako se i stanje osobe koja pije pogoršava. Alkoholičari, ako osete nedostatak alkohola postaju nervozni i razdražljivi. Takođe im se često dešava da se ne sećaju šta su radili, pa tako opravdavaju svoje postupke. Oni s vremenom gubi i orijentaciju u vremenu i prostoru. Znoje im se i drhte ruke.
To da ste alkoholičar ili da je neko u vašoj okolini alkoholičar, možete zaključiti i po tome što pije najmanje pola litre žestokog pića dnevno. Ipak, to je u većini slučajeva i litra, pa i više.

Alkohol oštećuje najviše jetru u organizmu. Takođe, loše utiče i na želudac a može dovesti i do dobijanja šećerne bolesti. Ono što je najstrašnije jeste da alkohol dovodi do ošetećenja nerava, te zbog toga osoba može da oslepi, ima osećaj trnjenja nogu, pa čak i da izgubi mogućnost da hoda. Zadnji stadijum jeste alkoholno ludilo, kada se alkoholičaru priviđa svašta, odnosno počinje da halucinira.

Usled svega navedenog, osoba koja je alkoholičar gubi posao i komunikaciju sa porodicom. Supružnici više nemaju odnos kao pre, a takođe gubi se i kontakt sa decom. Takođe, prekida se i većina rodbinskih i prijateljskih veza upravo zbog ponašanja koje alkoholičar ima usled preterane konzumacije alkohola. Pod ovim mislimo na maltretiranje, kako fizičko, tako i psihičko, zatim vređanje, ponižavanje i sl. To se sve dešava usled toga što njegov mozak ne funkcioniše normalno i on gubi kontrolu nad svojim postupcima.

Osobe koje su alkoholičari teško i retko to priznaju. Ipak, najvažnije je prepoznati problem. U tome i jeste ključ za rešavanje problema. Važno je prihvatiti da problem postoji i onda potražiti adekvatnu pomoć. Potrebno je obratiti se stručnom licu, odnosno lekaru, koji će prepisati odgovarajuću terapiju. Naravno, uz sve to veoma je bitna pomoć i podrška porodice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation