Odnos majke i deteta

Postoje mala deca koja svojim mamama zadaju mnogo glavobolje – plačući zbog najskuplje igračke u izlogu koju sada ne možete da mu kupite, otimajući stvari drugoj deci, jurcajući svuda, praveći štetu. Mada, mnogi od nas su u detinjstvu bili takvi. Takve mališane je malo teže vaspitati, ali potrudite se, inače ćete još mnogo puta doći u situaciju da se na javnom mestu postidite zbog ponašanja svog deteta.

Mnogo je nestašne i nešto živahnije dece. Vaše je da to razumete, ali i da pravilno reagujete jer dete je dete. Ali, u nekim situacijama delujte predvidljivo i otklonite rizik od mogućeg nestašluka – na primer, ako je dete sklono da dira lomljive predmete – sklonite ih na neko više mesto. Ako Vaš mališan polomi vazu ili lampu u gostima – naravno, ne preostaje Vam ništa drugo nego da nadoknadite štetu i uputite izvinjenje.

Menjanje inače nestašnog deteta u mirno i povučeno je nemoguća misija, ali Vaše je da imate stalnu kontrolu.

Uz veliku aktivnost mališana, obično ide i nešto jači temperament, ljutnja kada ne dobiju ono što traže (najbolji primer je gore pomenuta preskupa igračka iz izloga, a i sami znate da sličnih hirova ima bezbroj). Trudite se da nikad ne ostavljate dete bez nadzora. Neprijatnosti su moguće uvek, ako Vaš mališan otme drugom igračku ili nešto slično. Možete čak doći u situaciju da se pravdate roditelju drugog deteta, ali je u tim situacijama najbolje izbegavati svađu, jer je Vaše dete uzrokovalo incident.
Možete uputiti izvinjenje i izbeći dalju raspravu rečima da su deca jednostavno takva, nestašna.

Nestašno dete treba razumeti, ali i odgovarajuće kazniti kada to zasluži, ako se ne radi samo o velikoj aktivnosti i višku energije (a udaranje i napadanje na drugo dete ne spada u to). Bezobrazni i drski postupci zaslužuju kaznu. Takođe, treba da znate da ćete i sebi i detetu učiniti ”magareću uslugu” ako mu ispunite baš svaki hir. Takva deca rastu u pohlepne ljude koji će kroz život težiti da sve dobijaju ”na tacni” bez ikakvog truda, služeći se niskim sredstvima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation