Noćno mokrenje kod dece

Noćno mokrenje ili enureza je pojava nekontrolisanog mokrenja u snu, koje se prema procenama stručnjaka javlja kod gotovo jedne trećine dece u uzrastu do šest godina, dok je nešto ređi slučaj da se ova pojava nastavi i dalje čak i do puberteta.

Prema učestalosti pojave noćnog mokrenja, ono se može karakterisati kao ono koje ima primaran i ono koje ima sekundaran oblik.

Kod primarnog oblika noćno mokrenje je učestalije i javlja se kontinuirano bar dva do tri puta tokom jedne nedelje, dok je sekundarni oblik noćnog mokrenja, onaj koji se javlja povremeno, ne tako često i sa znatno većim vremenskim razlikama između mokrenja.

Pretpostavlja se da su uzroci ove pojave zasnovani na činjenici da dete u uzrastu kada mu se događa noćno mokrenje, zapravo nema sposobnost da u snu prepozna svoju fiziološku potrebu za mokrenjem i da se usled toga mokrenje i dogodi, kao i na činjenici da dete nema razvijen stepen odgovornosti, zbog koje će bez prisustva roditelja samo da se probudi i zatraži nošu ili odlazak u toalet, već će to nesvesno obaviti u krevetu, u stanju sna.

Prilikom težnje da se ovaj problem prebrodi, najvažnije je znati da je pogrešno praktikovati metod pretnji, osuda i bilo kakvog vida kažnjavanja. Time, dete i dalje neće moći da razvije mogućnost da se probudi, a postupak pretnji i kažnjavanja, može uzrokovati ozbiljnije posledice i traume kod dece.

Zato, važno je sa detetom razgovarati i pokušavati da mu se objasni da nije lepo to što radi i da potrebu za mokrenjem mora samo prepoznati. Takav način pristupa i fin razgovor u detetu podsvesno probuđuju želju da samo prepozna fiziološku potrebu i verovatnoća da se noćno mokrenje prekine je znatno veća.

Svaki put kada dete uspi da tokom sna kontroliše svoju potrebu i da tako spreči noćno mokrenje, pohvalite ga i nagradite nečim, jer će to za njega biti dodatni podsticaj da prebrodi svoj problem.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation