Nizak krvni pritisak

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija, može da uzrokuje niz neprijatnih osećaja, kao što je vrtoglavica, osećaj slabosti, lupanje srca ili umor.

U osnovi definiše se zapravo kao smanjena vrednost krvnog pritiska, i podrazumeva pritisak koji je manji od 100 sa 60 mmHg. Međutim u zavisnosti od osobe do osobe, ta vrednost može i da varira i nije apsolutno ista za sve, već zavisi u odnosu na starost, stepen aktivnosti, opšte zdravstveno stanje i slično.

Uzroci nastanka niskog krvnog pritiska – javljaju se kao urođeni, ali mogu biti i posledica nedovoljne uhranjenosti i devitaminoze organizma, kao i nagomilanog umora, uzimanja određenih vrsta lekova ili stresa.

U odnosu na brojne druge vrste bolesti, nizak krvni pritisak se po mišljenu mnogih stručnjaka čak i ne smatra kao bolest.
On sa sobom ne nosi bitne opasnosti za ljudski život, već samo otežava i čini poremećenim normalne životne funkcije.

Međutim, veliki broj ljudi koji ima problem sa niskim krvnim pritiskom, uspeva da se vremenom na prirodan način i spontano adaptira na to i nakon toga u potpunosti prestaje da oseća smetnje kao što su pomenuta vrtoglavica, slabost, lupanje srca ili bilo šta drugo.

Stabilan san, adekvatna ishrana, unos tečnosti i fizička aktivnost, kofein ili pojačani unos soli, pomažu u rešavanju ovog problema i uspešno ga regulišu.

Ukoliko osetite trenutan pad pritiska, najbolje je da sednete, pojedete nešto slatko što će vam vratiti energiju, popijete kafu ili pola kafene kašičice soli i kafenu kašičicu šećera razmućene u čaši vode.

Ako je pad krvnog pritiska ipak intezivan i čest kod vas i ukoliko se vaš organizam nije adaptirao na to, uz preporuku i savet lekara uključite u proces lečenja i adekvatne medikamente, kao što su etilefrin, amezinium, dihidroergotamin ili mnogi drugi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation