Namirnice za hladne dane

Dok lekari leti preporučuju da se jede svežeg povrća, raznih salata, hladnih jela, zimi se treba okrenuti namirnicama koje podstiču cirkulaciju, greju telo i doprinose osećaju toplote, pa pomažu organizmu da se odbrani od hladnoće. One će vas ugrejati ali i ojačati vam imunitet i prilagoditi vaš organizam ovom hladnom i promenljivom vremenu.

Korenasto povrće

Korenasto povrće treba jesti sirovo, bareno na pari ili dinstano na vodi. Šargarepa, celer, cvekla, crni i beli luk, keleraba i rotkva spadaju u kategoriju korenastkog povrća koje zagreva telo. Ove namirnice imaju nisku kalorijsku vrednost i izuzetno su bogateo vitaminima i mineralima. Korenasto povrće je zdravo jer sadrži i fitosupstance koje pomažu u prevenciji raka. U zimu bi bilo poželjno jesti i kukuruz.

Heljda

Heljda je tradiciionalni doručak u rusiji jer odlično zagreva telo. Dakle, ako ste zimgoržljivi ovo je tri do četiri puta nedeljno trebalo bi da doručkujete kašu od heljde, pr enego što izađete iz kuće i isgurno će vaše telo bolje podneti ove niske temperature.

Namirnice životinjiskog porekla

Sve namirnice životinjskog porekla, uključujući i meso i jaja, spadaju u grupu namirnica koje greju. Vegetarijanci umesto ovoga mogu da koriste visokoproteinske prerađevine od soje – tofu i tempeh, kao i izuzetno energetski snažan proizvod od pšeničnih belančevina, tzv. sejtan.

Kokosovo ulje

Srednjelačane kiseline koje sadrži kokosovo ulje imaju termogeni efekat, pa je zato ovo namirnica koja će vas grejati zimi.
Ove kiseline iz creva dospevaju direktno u jetru gde se konvertuju u energiju, a ne kruže u obliku čestica masti u krvotoku, kao što je to slučaj sa većinom prehrambenih masnoća

Bademi

Skladište kvalitetnih masnih kiselina koje pomažu u regulaciji holestora jeste badem, Takođe, ova namirnica dobro greje, a nutricionisti kažu da je 30 grama dnevno sasvim dovoljno.

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić spada u stimulativne začine koji istovremeno greju telo i smiruju nerve. S obzirom na to da nakon mlevenja brzo gubi aromu, trebalo bi ga rendati neposredno pred upotrebu.

Biber i đumbir

Biber i đumbir ubrzavaju i poboljšavaju cirkulaciju, dovode do širenja kapilara, pa time i greju telo. Odličan razlog da svakodnevno malo zaljutimo jelo.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation