Namirnice bogate gvožđem

Gvožđe je neophodan mineral za normalno funkcionisanje svakog organizma, bez obzira na pol i godine, odnosno nepohodan je za dobro zdravlje. Na apsorpciju gvožđa iz namirnica uticu mnogi faktori, a pre svega zavisi od forme koja se nalazi u naminicama.

Recimo gvožđe koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla mnogo bolje apsorbuje od formi gvožđa koje se nalaze u povrću. Jedna od najvažnijih uloga gvožđa u našem organizmu jeste što prenosi kiseonik do svih tkiva i organa jer je sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima.

Individualne potrebe za gvožđem variraju od brojnih faktora poput uzrasta i pola, al ii od rezervi gvožđa u organizmu. Smatra se da su dnevne potrebe za gvožđem od 8-10mg dnevno kod odraslih, a kod dece u razvoju i žena u reproduktivnom periodu 10-15mg. Trudnice imaju povećane potrebe za gvožđem.

Nedovoljan unos gvoždja u orgnizmu može dovesti do mnogih zdravstvenih problema a samo neki od simptoma mogu biti glavobolja, vrtoglavica i slično.

U kojim namirnicama se nalazi?

Gvožđe se relativno teško usvaja, pa je neophodno unositi ga u dovoljnim količinama. Male količine gvožđa nalaze se u voću, povrću i mesu koja su deo uobičajene ishrane na našem području.

Namirnice koje sadrže gvožđe u većoj količini su žitarice (celo zrno), pačetina, govedina, junetina, sardine, tunjevina, morski plodovi, kelj, artičoke, bundeva, krompir u ljusci, blitva, mahunarke (grašak, sočivo, pasulj), soja, suvo voće, džigerica, žumance, zeleno lisnato povrće.

Dobri izvori gvožđa su i crveno meso, džigerica, žitarice, riba (skuša, sardine), jaja, pasulj, integralni ili crni hleb, lisnato zeleno povrće, suve kajsije, suve šljive, integralni pirinač, tofu, mahunarke, musli (ovako obrađene žitarice često su obogaćene gvožđem), višnje

Da biste obezbedili dovoljan unos ovog važnog mineral konzumirajte kupinovo vino, jedite borovnice, dobra je cvekla i spanać. Posebno je dobara kopriva jer sadrži gvožđe, bakar i vitamin C, ali i mangan koji stimuliše oslobađanje gvožđa iz depoa.

Na oprezu moraju da budu osobe koje unose i gvožđe i kalijum jer on sprečava usvajanje gvožđa. Preparati kalcijuma uzeti sa hranom smanjuju apsorpciju gvožđa iz hrane, zato je najbolje uzimati ih uveče pre spavanja.

Nedostatak gvožđa

Nedostatak gvožđa je u svetu medicine poznat pod nazivom anemija ili malokrvnost. Smatra se da veliki procenat žena u reproduktivnom periodu ima anemiju.Anemija nastaje usled nedovoljnog unošenja gvožđa u organizam, kod povećanih potreba za gvožđem (trudnoća, dojenje, deca u periodu rasta i razvoja), smanjene apsorpcije gvožđa u crevima, kao posledica krvarenja. dolazi do slabosti, nesvestice, bledila, brzog umora, zadihanosti, lomljive kose i noktiju.

(Ana Stankovic)

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation