Namirnice bogate cinkom

Cink je esencijalni mineral neophodan organizmu za održavanje čulo mirisa, za očuvanje zdravlja imunog sistem, kao i za izgradnju proteina i stvaranje DNK i enzima. Cink takođe pomaže da ćelije u našem telu funkcioniše kao neurotransmiter, odnosno da prenose impulse.

Nedostatak cinka dovodi do usporenog rasta, proliva, impotencije kod muškaraca, gubitka kose, smanjenja apetita,i na kraju do stanja depresije. Nasuprot tome , konzumiranje previše cinka može da dovede do prekida apsorpcije bakra i gvožđa u organizmu, kao i stvaranje velike količine toksičnih slobodnih radikala. Neke od namirnica najbogatijih cinkom su:

1. Semenke bundeve – Ne samo da imaju visok nivo cinka, one takođ igraju bitnu ulogu u prevenciji raka prostate i održavaju zdravim opšti imuni sistem. Za maksimalni unos cinka , seme možete uzimati sirovo za užinu ili u obliku ulja.

2. Crna čokolada – Sto grama tamne čokolade ima do 9,6mg cinka dok kakao u prahu ima 6,8 mg cinka. Preporučeni dnevni unos cinka je 13mg. Preračunajte se i uživajte u omiljenoj poslastici 🙂

3. Beli luk – Ovaj oštar ukus i miris nikako nije lako ubaciti u bilo koji glavni obrok ukoliko vam istančano smeta. Za vas je rešenje beli luk u prahu. Pored toga što sadrži cink, beli luk je takođe dobra hrana za detoksikaciju jer sadrži visok nivo mangana, vitamin B6, vitamina C i selena koji oporavljaju organizam.

4. Susam – Da li sirovo, prženo ili mleveno, seme susama sadrži oko 10 mg cinka na 100g. ulje od njegovih semenki je takođ jako hranljivo i bogato korisnim sastojcima, ali se ne preporučuju veće količine zbog velike kalorijske vrednosti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation