Namirnice bogate biljnim vlaknima

Postoji niz zdravstvenih koristi od vlakana, a najviše obećava korist koju ona imaju za imunitet. Dijetalna vlakna moduliraju imunološki sistem i stoga smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, raka…

Mnoge cele biljke bogata su različitim vrstama biljnih vlakana, kao što su pektin, guma, celuloza i mnoga rastvorljiva vlakna. U budućnosti će se vlakna uzimati i iz alternativnih izvora dijetalnih vlakana iz kore drveća, algi i raznih vrsta povrća, a pogotovo delova koji se trenutno ne smatraju jestivim, poput kore voća i povrća.

Mekinje od celih zrna su veoma bogate dijetalnim vlaknima, koja su brzo i lako rastvorljiva. Zbog te karakterstike, povoljno utiču na snižavanje holesterola. Namirnice kao što su mekinje, pšenica, kukuruz i pirinač imaju visok sadržaj ovih vlakaa, koja su dobra i zbog toga što sprečavaju zatvor i nadimanje. Ukoliko ne volite ukus mekinja, možete ih umešati u svoju omiljenu hranu – kornfleks, palačinke, pogačice i kolače.

Iako će vam možda zvučati kontradiktorno, pasulj je povrće čija vlakna pomažu regulisanje probave. Oni su jedan od najvažnijih prirodnih izvora bogatih vlaknima, kao i proteinima, vitaminima i mineralima. Neki ljudi imaju gasove i nadimanje od pasulja, tako da oni mogu polako ga uvode u nedeljnu ishranu.

Sve vrste bobičastog voća su u centru pažnje zbog svojih antioksidativnih moći, ali ne zaboraviti da i one sadrže dosta vlakana. One imaju najbolji odnos vlakana po po kaloriji i njihov sadržaj vlakana je obično veći od mnogih plodova. U njima možete uživati tokom cele godine, bilo da u sveže, sušene ili zamrznute. Od njih možete praviti prelive za pahuljice, mešati ih u jogurt, voćne salate i mnoge poslastice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Šta najviše goji
Alergija na hranu kod dece
Hrana kao lek
Zašto je dobar orah
Dijetalna vlakna – efikasna borba protiv dijabetesa
Lek s Tibeta star 5.000 godina – Smete ga koristiti SAMO jednom u pet godina!
Pogledajte šta ćete uraditi svom organizmu ako svaki dan pojedete JEDNU ŠAKU BADEMA!
ZORAN ZOVKO BEZ LEKOVA POBEDIO DIJABETES: Evo šta je konzumirao!
Evo zašto bi čišćenje suvim groždjem trebao svako od nas da uradi BAREM DVA PUTA GODIŠNJE!
Ovo su najzdravije semenke na svetu, a evo kako da ih najbolje konzumirate!
Topla voda ujutro na prazan stomak - idealna za mršavljenje i za vaše zdravlje
POZNATI kardiolog preporučuje ovu DIJETU i tvrdi da ćete izgubiti i do 10 kg za samo SEDMICU dana!
Post navigation