Namirnice bogate biljnim vlaknima

Postoji niz zdravstvenih koristi od vlakana, a najviše obećava korist koju ona imaju za imunitet. Dijetalna vlakna moduliraju imunološki sistem i stoga smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, raka…

Mnoge cele biljke bogata su različitim vrstama biljnih vlakana, kao što su pektin, guma, celuloza i mnoga rastvorljiva vlakna. U budućnosti će se vlakna uzimati i iz alternativnih izvora dijetalnih vlakana iz kore drveća, algi i raznih vrsta povrća, a pogotovo delova koji se trenutno ne smatraju jestivim, poput kore voća i povrća.

Mekinje od celih zrna su veoma bogate dijetalnim vlaknima, koja su brzo i lako rastvorljiva. Zbog te karakterstike, povoljno utiču na snižavanje holesterola. Namirnice kao što su mekinje, pšenica, kukuruz i pirinač imaju visok sadržaj ovih vlakaa, koja su dobra i zbog toga što sprečavaju zatvor i nadimanje. Ukoliko ne volite ukus mekinja, možete ih umešati u svoju omiljenu hranu – kornfleks, palačinke, pogačice i kolače.

Iako će vam možda zvučati kontradiktorno, pasulj je povrće čija vlakna pomažu regulisanje probave. Oni su jedan od najvažnijih prirodnih izvora bogatih vlaknima, kao i proteinima, vitaminima i mineralima. Neki ljudi imaju gasove i nadimanje od pasulja, tako da oni mogu polako ga uvode u nedeljnu ishranu.

Sve vrste bobičastog voća su u centru pažnje zbog svojih antioksidativnih moći, ali ne zaboraviti da i one sadrže dosta vlakana. One imaju najbolji odnos vlakana po po kaloriji i njihov sadržaj vlakana je obično veći od mnogih plodova. U njima možete uživati tokom cele godine, bilo da u sveže, sušene ili zamrznute. Od njih možete praviti prelive za pahuljice, mešati ih u jogurt, voćne salate i mnoge poslastice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Hrana za bolji vid
Šta jesti kada ste prehladjeni
Hrana za mršavljenje
Trudničke mučnine - pobedite ih ishranom
Namirnice za vraćanje energije
Pogledajte šta ćete uraditi svom organizmu ako svaki dan pojedete JEDNU ŠAKU BADEMA!
TRI šolje ovog čaja dnevno - OSAM centimetara tanji struk!
Šta se desi u vašem organizmu ako jedete beli luk i med u isto vreme?
Ovo je jedna od najotrovnijih namirnica na svetu koja izaziva rak: Svi je jedu i daju deci
CRNA LIMUNADA je POSTALA HIT na internetu: Jedan sastojak za još zdraviji napitak!
Kuvala je ova 2 sastojka svaki dan, a onda su se kilogrami počeli TOPITI! Nije mogla sebi doći od ČU...
OTROV KOJI SVAKODNEVNO JEDEMO: Ne kupujte ovu RIBU ni pod razno! Uništava vam zdravlje i vodi u smrt...
Post navigation