Namirnice bogate biljnim vlaknima

Postoji niz zdravstvenih koristi od vlakana, a najviše obećava korist koju ona imaju za imunitet. Dijetalna vlakna moduliraju imunološki sistem i stoga smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, raka…

Mnoge cele biljke bogata su različitim vrstama biljnih vlakana, kao što su pektin, guma, celuloza i mnoga rastvorljiva vlakna. U budućnosti će se vlakna uzimati i iz alternativnih izvora dijetalnih vlakana iz kore drveća, algi i raznih vrsta povrća, a pogotovo delova koji se trenutno ne smatraju jestivim, poput kore voća i povrća.

Mekinje od celih zrna su veoma bogate dijetalnim vlaknima, koja su brzo i lako rastvorljiva. Zbog te karakterstike, povoljno utiču na snižavanje holesterola. Namirnice kao što su mekinje, pšenica, kukuruz i pirinač imaju visok sadržaj ovih vlakaa, koja su dobra i zbog toga što sprečavaju zatvor i nadimanje. Ukoliko ne volite ukus mekinja, možete ih umešati u svoju omiljenu hranu – kornfleks, palačinke, pogačice i kolače.

Iako će vam možda zvučati kontradiktorno, pasulj je povrće čija vlakna pomažu regulisanje probave. Oni su jedan od najvažnijih prirodnih izvora bogatih vlaknima, kao i proteinima, vitaminima i mineralima. Neki ljudi imaju gasove i nadimanje od pasulja, tako da oni mogu polako ga uvode u nedeljnu ishranu.

Sve vrste bobičastog voća su u centru pažnje zbog svojih antioksidativnih moći, ali ne zaboraviti da i one sadrže dosta vlakana. One imaju najbolji odnos vlakana po po kaloriji i njihov sadržaj vlakana je obično veći od mnogih plodova. U njima možete uživati tokom cele godine, bilo da u sveže, sušene ili zamrznute. Od njih možete praviti prelive za pahuljice, mešati ih u jogurt, voćne salate i mnoge poslastice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Sponzorisano sa stranog weba:

Još zanimljviih tekstova:

Maslinovo ulje
Hrana bogata proteinima
Dijetalna vlakna – efikasna borba protiv dijabetesa
Evo šta će se dogoditi ako budete jeli SAMO 7 oraha na dan!
BRZA DIJETA: Izgubite 2 kilograma za samo 3 dana!
Kašičica ovog začina na dan i možete smršati čak i do 15 kg!
ZELENO ČUDO: Očistiće vas od teških metala, detoksikovati i rešiti vas infekcija i upala
NE BACAJTE ZELENI DEO MLADOG LUKA! Ima neverovatan učinak na zdravlje
Čaroban lek za štitnjaču, srce, krv i kosti mi ga bacamo kao da je obično smeće!
2 kašike ovog sirupa dnevno, i svo salo otići će bespovratno!
Uzmite ova dva sastojaka pre spavanja i nikada se više nećete probuditi umorni!
Doručak Jelene Đoković gotov za 5 minuta: Fit dama ovako započinje dan! (RECEPT)
Post navigation