Namirnice bogate biljnim vlaknima

Postoji niz zdravstvenih koristi od vlakana, a najviše obećava korist koju ona imaju za imunitet. Dijetalna vlakna moduliraju imunološki sistem i stoga smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, raka…

Mnoge cele biljke bogata su različitim vrstama biljnih vlakana, kao što su pektin, guma, celuloza i mnoga rastvorljiva vlakna. U budućnosti će se vlakna uzimati i iz alternativnih izvora dijetalnih vlakana iz kore drveća, algi i raznih vrsta povrća, a pogotovo delova koji se trenutno ne smatraju jestivim, poput kore voća i povrća.

Mekinje od celih zrna su veoma bogate dijetalnim vlaknima, koja su brzo i lako rastvorljiva. Zbog te karakterstike, povoljno utiču na snižavanje holesterola. Namirnice kao što su mekinje, pšenica, kukuruz i pirinač imaju visok sadržaj ovih vlakaa, koja su dobra i zbog toga što sprečavaju zatvor i nadimanje. Ukoliko ne volite ukus mekinja, možete ih umešati u svoju omiljenu hranu – kornfleks, palačinke, pogačice i kolače.

Iako će vam možda zvučati kontradiktorno, pasulj je povrće čija vlakna pomažu regulisanje probave. Oni su jedan od najvažnijih prirodnih izvora bogatih vlaknima, kao i proteinima, vitaminima i mineralima. Neki ljudi imaju gasove i nadimanje od pasulja, tako da oni mogu polako ga uvode u nedeljnu ishranu.

Sve vrste bobičastog voća su u centru pažnje zbog svojih antioksidativnih moći, ali ne zaboraviti da i one sadrže dosta vlakana. One imaju najbolji odnos vlakana po po kaloriji i njihov sadržaj vlakana je obično veći od mnogih plodova. U njima možete uživati tokom cele godine, bilo da u sveže, sušene ili zamrznute. Od njih možete praviti prelive za pahuljice, mešati ih u jogurt, voćne salate i mnoge poslastice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Nezdrava ishrana jedan je od uzroka depresije kod žena
Hrana bez glutena
Dvodnevna dijeta sa jabukama: Očistite organizam i skinite 3kg!
Trikovi kako da SMRŠATE iako nam u susret idu PRAZNICI i ZIMSKE SLAVE!
Rekli su vam da je DJUMBIR ZDRAV ali pogledajte u kojim slučajevima da ga IZBEGAVATE!
Ovo su najzdravije semenke na svetu, a evo kako da ih najbolje konzumirate!
CELULIT KAO RUKOM ODNEŠEN: Koristite ovu mešavinu svaki dan i pripremite vašu kožu za leto!
Pijete li je i vi!? – Doživio 152 godine jer je svaki dan pio ovo…
Topla voda ujutro na prazan stomak - idealna za mršavljenje i za vaše zdravlje
TOPI SALO SA STOMAKA ZA 7 DANA: Sastojke ovog napitka imate kod kuće - rezultati neverovatni
Učili su vas da je jabukovo sirće zdravo, ali ovo vam nisu rekli
Napitak koji otklanja svaku bol, deluje protivupalno i izvlači iz depresije
Post navigation