Namirnice bogate biljnim vlaknima

Postoji niz zdravstvenih koristi od vlakana, a najviše obećava korist koju ona imaju za imunitet. Dijetalna vlakna moduliraju imunološki sistem i stoga smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, raka…

Mnoge cele biljke bogata su različitim vrstama biljnih vlakana, kao što su pektin, guma, celuloza i mnoga rastvorljiva vlakna. U budućnosti će se vlakna uzimati i iz alternativnih izvora dijetalnih vlakana iz kore drveća, algi i raznih vrsta povrća, a pogotovo delova koji se trenutno ne smatraju jestivim, poput kore voća i povrća.

Mekinje od celih zrna su veoma bogate dijetalnim vlaknima, koja su brzo i lako rastvorljiva. Zbog te karakterstike, povoljno utiču na snižavanje holesterola. Namirnice kao što su mekinje, pšenica, kukuruz i pirinač imaju visok sadržaj ovih vlakaa, koja su dobra i zbog toga što sprečavaju zatvor i nadimanje. Ukoliko ne volite ukus mekinja, možete ih umešati u svoju omiljenu hranu – kornfleks, palačinke, pogačice i kolače.

Iako će vam možda zvučati kontradiktorno, pasulj je povrće čija vlakna pomažu regulisanje probave. Oni su jedan od najvažnijih prirodnih izvora bogatih vlaknima, kao i proteinima, vitaminima i mineralima. Neki ljudi imaju gasove i nadimanje od pasulja, tako da oni mogu polako ga uvode u nedeljnu ishranu.

Sve vrste bobičastog voća su u centru pažnje zbog svojih antioksidativnih moći, ali ne zaboraviti da i one sadrže dosta vlakana. One imaju najbolji odnos vlakana po po kaloriji i njihov sadržaj vlakana je obično veći od mnogih plodova. U njima možete uživati tokom cele godine, bilo da u sveže, sušene ili zamrznute. Od njih možete praviti prelive za pahuljice, mešati ih u jogurt, voćne salate i mnoge poslastice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Ishrana za trbušnjake
Šta jesti kada ste prehladjeni
Ishrana za kožu lica
Želite da imate ravan stomak poput top modela? Pratite ova laka jutarnja pravila!
Namirnice koje nam kvare osmeh
Medicinski fenomen? Prestala stariti u tridesetoj najviše zahvaljujući ovoj namirnici! (FOTO)
Da li ste znali da postoji hranu koju možete jesti koliko hoćete a da se ne ugojite? Evo je!
Lista namirnica koje poboljšavaju funkciju štitnjače - Koje su najbolje?
Obrok koji će vam promeniti život – recept za najzdraviji doručak na svetu!
VAŠE ZDRAVLJE JE U VAŠIM RUKAMA: Sve što je potrebno za kontrolu šećera u krvi je jedno kuvano jaje
Pravilno lečenje đumbirom, ono što niste znali – ORGINALNI RECEPTI
Pomešali su banane i vodu i zauvek se rešili OVE UŽASNE MUKE (RECEPT)
Post navigation