Namirnice bogate biljnim vlaknima

Postoji niz zdravstvenih koristi od vlakana, a najviše obećava korist koju ona imaju za imunitet. Dijetalna vlakna moduliraju imunološki sistem i stoga smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, raka…

Mnoge cele biljke bogata su različitim vrstama biljnih vlakana, kao što su pektin, guma, celuloza i mnoga rastvorljiva vlakna. U budućnosti će se vlakna uzimati i iz alternativnih izvora dijetalnih vlakana iz kore drveća, algi i raznih vrsta povrća, a pogotovo delova koji se trenutno ne smatraju jestivim, poput kore voća i povrća.

Mekinje od celih zrna su veoma bogate dijetalnim vlaknima, koja su brzo i lako rastvorljiva. Zbog te karakterstike, povoljno utiču na snižavanje holesterola. Namirnice kao što su mekinje, pšenica, kukuruz i pirinač imaju visok sadržaj ovih vlakaa, koja su dobra i zbog toga što sprečavaju zatvor i nadimanje. Ukoliko ne volite ukus mekinja, možete ih umešati u svoju omiljenu hranu – kornfleks, palačinke, pogačice i kolače.

Iako će vam možda zvučati kontradiktorno, pasulj je povrće čija vlakna pomažu regulisanje probave. Oni su jedan od najvažnijih prirodnih izvora bogatih vlaknima, kao i proteinima, vitaminima i mineralima. Neki ljudi imaju gasove i nadimanje od pasulja, tako da oni mogu polako ga uvode u nedeljnu ishranu.

Sve vrste bobičastog voća su u centru pažnje zbog svojih antioksidativnih moći, ali ne zaboraviti da i one sadrže dosta vlakana. One imaju najbolji odnos vlakana po po kaloriji i njihov sadržaj vlakana je obično veći od mnogih plodova. U njima možete uživati tokom cele godine, bilo da u sveže, sušene ili zamrznute. Od njih možete praviti prelive za pahuljice, mešati ih u jogurt, voćne salate i mnoge poslastice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Šta najviše goji
Kelj - zdravo povrće
Šta jesti za jetru
Namirnice za probavu
Probala je dijetu koju drži pevačica Bijonse i evo šta se dogodilo!
Pogledajte šta ćete uraditi svom organizmu ako svaki dan pojedete JEDNU ŠAKU BADEMA!
Ubrzajte sagorevanje hrane: Pet kilograma manje za MESEC DANA! (RECEPT)
UBEDLJIVO NAJEFIKASNIJI: Sok od ovog voća pijte 2 nedelje i NESTAJU MASTI, a dolaze TRBUŠNJACI
Znate li šta se dešava kada izbacite hleb iz ishrane?
VAŠE ZDRAVLJE JE U VAŠIM RUKAMA: Sve što je potrebno za kontrolu šećera u krvi je jedno kuvano jaje
TREBAĆE VAM SAMO JEDAN SASTOJAK ZA POTPUNI OPORAVAK BUBGREGA U SAMO 2 DANA!
Kupus je TAJNO oružje protiv MASTI, RAKA i SRČANIH BOLESTI! – Posebno ako se koristi na ovaj način!
Post navigation