Namirnice bogate biljnim vlaknima

Postoji niz zdravstvenih koristi od vlakana, a najviše obećava korist koju ona imaju za imunitet. Dijetalna vlakna moduliraju imunološki sistem i stoga smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, raka…

Mnoge cele biljke bogata su različitim vrstama biljnih vlakana, kao što su pektin, guma, celuloza i mnoga rastvorljiva vlakna. U budućnosti će se vlakna uzimati i iz alternativnih izvora dijetalnih vlakana iz kore drveća, algi i raznih vrsta povrća, a pogotovo delova koji se trenutno ne smatraju jestivim, poput kore voća i povrća.

Mekinje od celih zrna su veoma bogate dijetalnim vlaknima, koja su brzo i lako rastvorljiva. Zbog te karakterstike, povoljno utiču na snižavanje holesterola. Namirnice kao što su mekinje, pšenica, kukuruz i pirinač imaju visok sadržaj ovih vlakaa, koja su dobra i zbog toga što sprečavaju zatvor i nadimanje. Ukoliko ne volite ukus mekinja, možete ih umešati u svoju omiljenu hranu – kornfleks, palačinke, pogačice i kolače.

Iako će vam možda zvučati kontradiktorno, pasulj je povrće čija vlakna pomažu regulisanje probave. Oni su jedan od najvažnijih prirodnih izvora bogatih vlaknima, kao i proteinima, vitaminima i mineralima. Neki ljudi imaju gasove i nadimanje od pasulja, tako da oni mogu polako ga uvode u nedeljnu ishranu.

Sve vrste bobičastog voća su u centru pažnje zbog svojih antioksidativnih moći, ali ne zaboraviti da i one sadrže dosta vlakana. One imaju najbolji odnos vlakana po po kaloriji i njihov sadržaj vlakana je obično veći od mnogih plodova. U njima možete uživati tokom cele godine, bilo da u sveže, sušene ili zamrznute. Od njih možete praviti prelive za pahuljice, mešati ih u jogurt, voćne salate i mnoge poslastice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Hrana za bolji vid
Kurkuma začin
Hrana koja smanjuje opasnost od pojave kancera
Volite banane? Onda ćete lako smršati u području stomaka! Evo kako!
Očistite pluća od raznih otrova u samo tri dana, i to prirodno…
RECEPT ZBOG KOJEG NIKADA NEĆETE UĆI U APOTEKU! ZDRAVSTVENA BOMBA 100 % PRIRODNO!
Zbog njih vam se salo taloži na stomaku: Najgore što možete da popijete je ovo...
Sirup od smokve: Otkrivamo recept za legendarni lek protiv kašlja
Zlatni med – prirodni antibiotik od kurkume – Recept
Uzimao je 2 kašike kokosovog ulja 2 puta dnevno tokom 2 meseca – Ovo će vas šokirati!
DOKTORI SU PRIZNALI OVAJ LEK: Sprečava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!
POZNATI kardiolog preporučuje ovu DIJETU i tvrdi da ćete izgubiti i do 10 kg za samo SEDMICU dana!
Post navigation