Namirnice bogate antioksidansima

Jedan od najvažnijih koraka koje možete preduzeti da se sprečite bolesti srca, rak, Alchajmerovova i Parkinsonovu bolest je da jedete dosta hrane bogate antioksidantima. Oni štite vaše zdravlje tako što iz jetre otklanjaju suvišne ćelije slobodnih radikala iz hrane.

U izobilju ih ima u namirnicama biljnog porekla, a naročito u onima koji imaju svetle boje plodova i lišća. Neke od njih su borovnice, brusnice, kupine, maline, tj.svo crveno voće, kao i orasi, bademi i lešnici. Takođe, artičoke, pasulj i paradajz se najviše ističu kod povrća. Od začina, to su cimet, biber i origano i preporučuje se da se koriste u svežem obliku, jer mlevenjem i sušenjem gube hranljiva svojstva. Iako sezona branja bobica ne traje dugo, smrznuto voće i dalje može da donese snagu u vašem telu i bude dostojna zamena za sveže voće. Slično važi i za povrće. Od smrznutog voća u blenderu sa jogurtom i leda možete napraviti sebi osvežavajući napitak ili čak sladoled.

Pošto postoji mnogo različitih vrsta antioksidanata koje štite organizam od različitih tipova oštećenja. Zato je najbolje jesti širok spektar hrane bogate antioksidantima. Koliko imate koristi od antioksidanasa iz hrane zavisi od toga koliko organizam apsorbuje ove namirnice. Jedan od najboljih načina da se uverite da li ste dobili dovoljno antioksidanata u ishrani je da se trudite da jedete puno svežeg povrća svakodnevno. Takođe, pijte dosta ceđenih sokova od svežeg povrća na dnevnoj osnovi.

Što se tiče voća, najbolje je da se ograniči unos slatkih plodova, prvenstveno zbog zdravlje zuba i nivoa insulina šećera u krvi. Kada perete i pripremate povrće i voće, budite sigurni da ste uklonili sve ostatke nečistoća i ostatake pesticida, što se pogotovo odnosi na hranu kupljenu u marketima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation